Turcia, intre NATO, Statul Islamic si Federatia Rusa: de ce ezita Erdogan sa intervina impotriva jihadistilor ISIS
> Relatiile pe care le au liderii turci cu restul statelor din zona fac ca tara sa fie prinsa in vartejul problemelor din regiune, de la militantismul islamic la luptele sectare, in loc sa fie pivotul de dezvoltare democratica din Orientul Mijlociu. Guvernul siit de la Bagdad este ingrijorat de o posibila intrare a turcilor in Kurdistanul irakian, in timp ce Arabia Saudita si monarhiile din Golf sunt, la randul lor, ingrijorate de sprijinul pe care Ankara l-a acordat si-l acorda Fratilor Musulmani. In timp ce, in 2008, avea 151 de natiuni alaturi, Turcia a obtinut acum numai 60 de voturi, fiind invinsa de Spania si datorita influentelor diplomatice ale Arabiei Saudite si Egiptului. Tot atunci, venirea triumfala a premierului Erdogan de la summitul de la Davos, din Elvetia, unde l-a insultat pe premierul Israelului, a dus la distrugerea relatiilor de securitate cu cea mai importanta putere militara din regiune, Israelul. Singurul mod, din punctul meu de vedere, prin care Turcia s-ar inrola in armata anti-Statul Islamic si ar participa in mod activ la planurile de combatere a terorismului reprezentat de acestia ar fi daca ar avea asigurari ca va fi lovita prin spate de Rusia.
>
Relatiile pe care le au liderii turci cu restul statelor din zona fac ca tara sa fie prinsa in vartejul problemelor din regiune, de la militantismul islamic la luptele sectare, in loc sa fie pivotul de dezvoltare democratica din Orientul Mijlociu. Acum, cand Occidentul are mai multa nevoie de Turcia in lupta impotriva terorismului promovat de Statul Islamic, dorinta Ankarei de a sprijini acesta lupta este la cote scazute.
Geografic, Turcia se afla intre doua mari conflicte: la nord, criza Ucrainei, si la sud criza Siriei, ceea ce ii confera un statut deosebit fata de toate celelalte state din coalitia impotriva Statului Islamic. Mai mult, in cazul Turciei, tendintele expansioniste ale Rusiei si relatia Moscovei cu una din putinele tari prietene din Orientul Mijlociu, Siria, o forteaza sa actioneze prudent si sa nu ia o decizie fara a analiza toate eventualele scenarii. Turcia joaca un rol-cheie in negocierile purtate de SUA si de Occident cu Iranul, prin intermediul unor state islamice. Pana acum, Turcia a dat semnale ca a depus eforturi diplomatice masive pentru a mentine o relatie acceptabila cu Iranul, in ciuda faptului ca Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) se bucura de sprijin iranian in filialele din Irak si Siria. Guvernul siit de la Bagdad este ingrijorat de o posibila intrare a turcilor in Kurdistanul irakian, in timp ce Arabia Saudita si monarhiile din Golf sunt, la randul lor, ingrijorate de sprijinul pe care Ankara l-a acordat si-l acorda Fratilor Musulmani. Chiar si Qatarul, care a fost un promotor al politicii externe turce, s-a indepartat de aceasta, alaturandu-se celorlalte state arabe din Golf. Turcia are o serie de motive care stau in spatele neinterventiei sale impotriva Statului Islamic.
In primul rand, noul presedinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, declara intr-un discurs la Universitatea Marmara din Istanbul, acum cateva saptamani: "Occidentalii folosesc petrolul din Orientul Mijlociu. Din 2012, Ankar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro