Turcia a lansat operatiunea "Scutul Eufratului". Kurzii denunta o "declaratie de razboi" si o "incalcare a suveranitatii" Siriei

Turcia a lansat operatiunea

Forte ale armatei turce si ale coalitiei internationale "au lansat o operatiune militara in scopul de a curata districtul Jarabulus din provincia Alep de organizatia terorista Daesh", acronimul in limba araba pentru Statul Islamic, se arata in comunicat. Pentru Turcia, aceasta operatiune este motivata de vointa de a impiedica preluarea controlului asupra acestei localitati de catre militiile kurde si de a "deschide un coridor pentru rebelii moderati", a subliniat un responsabil turc. Pe de alta parte, vicepresedintele american Joe Biden este asteptat miercuri la Ankara, unde efectueaza o vizita in scopul de a repara relatiile dintre Turcia si Statele Unite, puternic afectate de puciul esuat, si de a aborda problema siriana.

acum 90 luni (24 Aug 2016)

Forte ale armatei turce si ale coalitiei internationale "au lansat o operatiune militara in scopul de a curata districtul Jarabulus din provincia Alep de organizatia terorista Daesh", acronimul in limba araba pentru Statul Islamic, se arata in comunicat.

Potrivit agentiei de presa Anadolu, operatiunea a inceput la ora locala 04.00 (04.00 ora Romaniei) si este destinata de asemenea "intaririi securitatii la frontiera si pastrarii integritatii teritoriale a Siriei".

Potrivit AFP, care furnizeaza informatii primite de la un fotoreporter, in jur de zece tancuri turce ar fi trecut granita in Siria.

Anterior, surse militare au precizat ca doua avioane de lupta turcesti F-16 se afla in aer in regiunea de frontiera, urmand sa lanseze atacuri asupra unor pozitii ale Statului Islamic in Siria.

"Jarablus va fi curatat rapid de elemente ale Daesh", a dat asigurari ministrul de Interne Efkan Ala, primul oficial turc care a reactionat cu privire la aceasta operatiune.

Tanc al armatei turce surprins la Karkamis In timp ce se Indrepta catre granita cu Siria FOTO AFP

Marti seara, Turcia s-a declarat pregatita sa sprijine o operatiune pentru alungarea Statului Islamic din Jarabulus, dupa ce tiruri de mortiere si rachete au vizat teritoriul sau la Karkamis si in orasul de frontiera turc Kilis, situat mai la vest.

In acelasi timp, sute de rebeli sirieni sustinuti de Ankara se pregateau de partea turca a frontierei pentru o ofensiva vizand preluarea controlului asupra Jarabulus.

Pentru Turcia, aceasta operatiune este motivata de vointa de a impiedica preluarea controlului asupra acestei localitati de catre militiile kurde si de a "deschide un coridor pentru rebelii moderati", a subliniat un responsabil turc.

Potrivit unor surse din Presedintia Turciei, Erdogan si Barzani s-au consultat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro