Tumultuoasa viata a omului politic Ioan A. Dobrovitz. "Indrazneata tentativa de crima" care l-a vizat pe fostul primar al Bucurestiului

Tumultuoasa viata a omului politic Ioan A. Dobrovitz.

Nascut la 1 ianuarie 1853 in Bucuresti si format la Scoala Politehnica din Viena si la Scoala de Poduri si Sosele din Paris, Ioan A. A fost, de asemenea, presedintele si membru in Consiliul de administratie al societatii anonime pe actiuni Petrolul si presedinte al Comisiei Interimare a Bucurestiului si consilier pentru aprovizionarea cu faina, grau, porumb, mori si brutarii.

acum 31 luni (28 Feb 2018)

Nascut la 1 ianuarie 1853 in Bucuresti si format la Scoala Politehnica din Viena si la Scoala de Poduri si Sosele din Paris, Ioan A. A fost membru al PNL si colaborator, alaturi de Barbu Delavrancea la ziarul Democratia. A fost, inginer CFR, membru in Comisia permanenta de la Ministerul Agriculturii si Domeniilor, inca de la infiintarea acestui minister si ajutor de primar al Bucurestiului, intre 1881-1887.

A intrat in Camera Deputatilor in 1888, pe Colegiul II Muscel) si a fost reales ca deputat noua ani mai tarziu. Dobrovitz a fost si membru fondator al Bancii Muscelului din Campulung si, totodata, membru in Consiliul de administratie al institutiei bancare. A fost, de asemenea, presedintele si membru in Consiliul de administratie al societatii anonime pe actiuni Petrolul si presedinte al Comisiei Interimare a Bucurestiului si consilier pentru aprovizionarea cu faina, grau, porumb, mori si brutarii.

Sora cea mare a fratilor Bratianu, Sabina Cantacuzino, a afirmat in amintirile sale ca Dobrovitz a fost numit primar al Bucurestiului in timpul ocupatiei germane din Primul Razboi Mondial, insa, dupa razboi, a fost exclus din viata politica "cu mai multa severitate decat s-a aratat pentru altii".

"Iesi din ascunzatoare si se repezi asupra stapanului sau, incercand sa-l sugrume"

Sunt doar cateva pozitii din care si-a atras si dusmani. Doar ca cea mai teribila intamplare din viata sa, o tentativa de omor savarsita asupra sa n-a fost comisa de vreun dusman politic sau om de afaceri invidios, ci de unul dintre servitorii sai, care a incercat sa-l sugrume in toiul noptii. Cazul a fost relatat de ziarul Adevarul, in editia din 10 februarie 1922, astfel:

"O indrazneata tentativa de crima a fost savarsita asta-noapte asupra domnului I. 61, de catre insusi servitorul sau, in urmatoarele imprejurari: In cursul serei, d .Dobrovitz lipsind de acasa, serviotorul sau Const. Cristea, care socotea mo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro