Tudorel Toader: "Au fost vizitatori ai arhivei SIPA care nu aveau certificate ORNISS"

Tudorel Toader:

Hotararea de Guvern privind arhiva fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie (DGPA sau SIPA) a fost publicata, pe 9 iunie, in Monitorul Oficial, unul dintre articolele HG dand posibilitatea comisiei care se va ocupa de inventarierea si predarea documentelor catre Administratia Nationala a Penitenciarelor sau Arhivele Nationale sa predea informatii catre organele judiciare daca acestea ofera motive pentru solicitarea lor in cazul unor proceduri judiciare.

acum 37 luni (3 Jul 2017)

"Eu stiu ca au fost vizitatori ai arhivei SIPA care nu aveau certificate ORNISS (Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat). Termenul legal este de 30 de zile, dar eu as vrea cat mai repede si in momentul acela voi trimite la procurori si voi face public", a declarat Tudorel Toader la Ministerul Justitiei, potrivit Agerpres.

Hotararea de Guvern privind arhiva fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie (DGPA sau SIPA) a fost publicata, pe 9 iunie, in Monitorul Oficial, unul dintre articolele HG dand posibilitatea comisiei care se va ocupa de inventarierea si predarea documentelor catre Administratia Nationala a Penitenciarelor sau Arhivele Nationale sa predea informatii catre organele judiciare daca acestea ofera motive pentru solicitarea lor in cazul unor proceduri judiciare. formularea de propuneri pentru clasificarea, declasificarea sau trecerea la alt nivel de clasificare sau secretizare a documentelor sau de distrugere a lor;

Comisia are cinci membri: doi desemnati de catre Ministerul de Justitie, doi de catre Secretariatul General al Guvernului si unul de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor. Secretariatul Comisiei va fi asigurat de catre doua persoane: unul propus de Ministerul de Justitie, celalalt de SGG. Institutiile de mai sus vor trebui sa faca propunerile in termen de cinci zile de la intrarea in vigoare a HG. In cei trei ani de la constituire pe care membrii comisiei ii vor avea la dispozitie sa finalizeze inventariera arhivei, custodia documentelor va fi asigurata de catre ANP. Raportul final va fi aprobat de catre Guvern, iar dupa aprobare, comisia va fi desfiintata, in termen de cel mult trei ani de la infiintare.

La cinci luni de la inceperea efectiva a activitatii comisiei, persoanele interesate vor putea sa consulte documentele care ii vizeaza in mod direct, referitoare la viata lor privata.

Inscrisurile care sunt secrete de ser... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro