Tuaregul din culisele eliberarii lui Lazarevici

Avionul guvernamental care l-a adus din Niger pe Serge Lazarevici, ultimul ostatic francez din lume, a carui eliberare a fost anuntata marti, a aterizat ieri pe aeroportul militar Villacoublay, langa Paris, si a fost intampinat de mama si de sora sa, dar si de presedintele François Hollande. Nigerul a jucat un rol important in trecut pentru eliberarea altor ostatici si, asa cum s-a dovedit de aceasta data, elementul esential este filiera tuarega", a explicat Louis Caprioli, consilier la grupul privat de securitate Geos si fost responsabil al luptei antiteroriste la DST.

acum 81 luni (10 Dec 2014)

Avionul guvernamental care l-a adus din Niger pe Serge Lazarevici, ultimul ostatic francez din lume, a carui eliberare a fost anuntata marti, a aterizat ieri pe aeroportul militar Villacoublay, langa Paris, si a fost intampinat de mama si de sora sa, dar si de presedintele François Hollande.

Serge Lazarevici a sosit la presedintia Nigerului din Niamey marti seara, prima aparitie ca om liber si a discutat un sfert de ora cu presedintele Issoufou in biroul acestuia. "Doresc sa multumesc presedintelui si poporului din Niger, care a colaborat cu Franta pentru a ma elibera", a declarat inainte de a merge la ambasada Frantei, unde s-a intalnit cu fiica sa, venita sa isi conduca tatal in tara. De peste doua saptamani, tuaregul nigerian Mohamed Akotey s-a deplasat in regiunea Kidal pentru a intalni membri ai comunitatii tuarege din Adrar Ifoghas.

"Serviciile secrete franceze, DGSE, au jucat un mare rol si bineinteles si cele din Niger. Nigerienii dispun de o filiera care s-a dovedit in trecut ca are legaturi cu Al Qaeda din Maghrebul islamic. Prin aceasta filiera, initiata de multa vreme de echipa din jurul presedintelui, Franta a putut negocia eliberarea lui Lazarevici. Nigerul a jucat un rol important in trecut pentru eliberarea altor ostatici si, asa cum s-a dovedit de aceasta data, elementul esential este filiera tuarega", a explicat Louis Caprioli, consilier la grupul privat de securitate Geos si fost responsabil al luptei antiteroriste la DST. Mediatorul Mohamed Akotey nu a avut contact direct cu rapitorii, naveta ca mediator fiind facuta de un locotenent islamist din Mali, Iyad Ag Ghali. Este imposibil pentru moment de precizat daca a fost vorba de o contrapartida, daca a fost platita o rascumparare sau nu. Potrivit L’Observateur, seful rapitorilor, Abdelkrim Taleb, care conduce Katiba, ar fi cerut in afara unei rascumparari si eliberarea prizonierilor islamisti detinuti in Mali si probabil in alta tara din Sahel.

La 24 noiembrie 2011, n... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro