"Tu crezi ca sutasul?"

Uluitoarea smerenie pare sa vina deci din altceva, iar faptul ca apeleaza la Iisus sa-i vindece sluga, in loc sa apeleze la medicii imperiali sau sa dea ofranda zeilor romani, ne lamureste: paganul deschis la minte si la inima intrezarise in rabinul cu haine prafuite pe insusi Dumnezeu.

acum 43 luni (16 Jul 2016)

Este posibil ca Dumnezeu, Atoatefacatorul, sa se minuneze de ceva? Poate fi uimit Creatorul de creatia Sa? Nicaieri in alta parte, la nici unul dintre cei patru evanghelisti, nu ni se mai vorbeste despre "minunarea", "uimirea" sau "mirarea" Mantuitorului in fata Omului.

Intamplarea este indeobste cunoscuta, asa ca o sa o reiau pe scurt: Iisus, insotit de alaiul obisnuit, revenea la "baza" sa din Capernaum, dupa senzationala predica de pe munte, cand este intampinat de un ofiter roman, un sutas sau centurion. Desi, la inceput, asa cum arata si numele, un centurion conducea o suta de oameni, in practica, in functie de meritele sale militare, putea comanda chiar si peste o mie de soldati.

Romanul i se adreseaza lui Iisus, cu un respect surprinzator la un ofiter ocupant fata de un iudeu: "Doamne, sluga mea zace in casa, slabanog, chinuindu-se cumplit". Replica romanului este insa uluitoare, chiar si astazi, la 2000 de ani dupa ce a fost rostita: "Doamne, nu sunt vrednic sa intri sub acoperisul meu, ci numai zi cu cuvantul si se va vindeca sluga mea. Ca si eu sunt om sub stapanirea altora si am sub mine ostasi si-i spun acestuia: Du-te, si se duce; si celuilalt: Vino, si vine; si slugii mele: Fa aceasta, si face."

Nu sunt vrednic sa intri sub acoperisul meu? Uluitoarea smerenie pare sa vina deci din altceva, iar faptul ca apeleaza la Iisus sa-i vindece sluga, in loc sa apeleze la medicii imperiali sau sa dea ofranda zeilor romani, ne lamureste: paganul deschis la minte si la inima intrezarise in rabinul cu haine prafuite pe insusi Dumnezeu. Asadar, nu doar smerenie, ci si credinta. Citeste si:

+IISUS A APARUT PE CER! ... Citeste intreg articolul pe evz.ro