Tsunami politic la Washington
Valul de nemultumire populara fata de presedintele Barack Obama a maturat institutiile politice ale SUA, iar in varful sau s-a aflat Partidul Republican, care a obtinut majoritatea in Senat si si-a consolidat majoritatea fotoliilor de guvernator in state ce joaca un rol-cheie in alegerile prezidentiale. In total, sapte mandate de senatori au trecut de la democrati la republicani si o data cu ele si majoritatea in Senat, unde democratii au ramas cu 45, iar republicanii au deja 52, cu sanse bune sa obtina inca unul la turul al doilea din Louisiana, unde au existat doi candidati republicani care, impreuna, au strans 56 de procente. Inca si mai proasta pentru democrati este combinatia de state care acum inclina spre dreapta - "cea mai rea de la Dwight Eisenhower incoace", a admis Obama intr-un interviu, in conditiile in care este vorba de state din Est, Centru si Vest, dintre care unele au fost castigate de actualul presedinte atat in 2008, cat si in 2012.
Valul de nemultumire populara fata de presedintele Barack Obama a maturat institutiile politice ale SUA, iar in varful sau s-a aflat Partidul Republican, care a obtinut majoritatea in Senat si si-a consolidat majoritatea fotoliilor de guvernator in state ce joaca un rol-cheie in alegerile prezidentiale. Cu o exceptie sau doua, si acestea in state "albastre" (in Statele Unite culorile politice sunt alocate invers fata de in Europa - albastru pentru stanga democrata si rosu pentru dreapta republicana), republicanii au castigat tot ceea ce puteau castiga. Si-au marit majoritatea in Camera Reprezentantilor la 245 de mandate, cea mai mare de la Harry Truman pana azi. La Senat, cum scrie New York Times, ziar care nu poate fi suspectat de simpatii conservatoare, nu numai ca republicanii au castigat acolo unde erau favoriti, dar "confruntari despre care s-a spus ca au fost stranse nu au fost deloc stranse, iar cele in care se astepta ca democratii sa castige cu un scor strans au fost castigate strans de republicani". In total, sapte mandate de senatori au trecut de la democrati la republicani si o data cu ele si majoritatea in Senat, unde democratii au ramas cu 45, iar republicanii au deja 52, cu sanse bune sa obtina inca unul la turul al doilea din Louisiana, unde au existat doi candidati republicani care, impreuna, au strans 56 de procente.
Potrivit aceluiasi New York Times, rezultatele de marti concureaza la titlul de cele mai distructive pentru partidul prezidential cu cele din 1974 din timpul mandatului lui Richard Nixon (republican) si 1994, sub Bill Clinton (democrat). Inca si mai proasta pentru democrati este combinatia de state care acum inclina spre dreapta - "cea mai rea de la Dwight Eisenhower incoace", a admis Obama intr-un interviu, in conditiile in care este vorba de state din Est, Centru si Vest, dintre care unele au fost castigate de actualul presedinte atat in 2008, cat si in 2012. In sfarsit, cireasa de pe tort o constituie victoria candidatilor... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro