Tsipras, "harakiri" pe ritm de sirtaki

De dincolo de Atlantic, Alan Greenspan, fostul presedinte al Bancii Centrale americane, FED, estimeaza ca "este vorba de o criza si nu cred ca poate fi rezolvata usor, de fapt cred ca nu va putea fi solutionata fara o iesire a Greciei din zona euro". Pentru a pune mana pe putere, s-a aliat cu o formatiune de dreapta anti-europeana si, in timp ce tara se afla intr-o stare catastrofala, comandoul de stanga - premierul Alexis Tsipras, liderul Syriza si ministrul de Finante, Yanis Varufakis - propune terminarea austeritatii, renegocierea platii creditelor in conditiile lor si relansarea economiei, locurilor de munca si serviciilor cu investitii publice sustinute.

acum 65 luni (11 Feb 2015)

Guvernul grec al stangii radicale finaliza ieri detaliile unui program alternativ de reforme la planul de ajutor international in curs, in speranta ca Bruxelles-ul va accepta, in pofida scepticismului Germaniei. Premierul Tsipras continua sa promita sfarsitul austeritatii si relansarea economica, cerand UE noi sume de bani fara sa incheie un nou acord. Daca UE nu le accepta conditiile, autoritatile de la Atena avertizeaza ca au alternative - Rusia, China, Singapore.

Invitat la Viena luni, Alexis Tsipras s-a declarat optimist asupra sanselor de compromis cu UE, azi urmand sa participe la reuniunea ministrilor de Finante din zona euro, de la Bruxelles. Pe de alta parte, Angela Merkel, cancelarul german, aflata in vizita la Washington, nu a inchis usa, cerand Greciei sa supuna europenilor "propuneri viabile" privind datoria publica si iesirea din programele de ajutor international. Acesta, fata de pozitia intransigenta a Berlinului, a decis sa ceara Germaniei despagubiri de razboi, in timp ce Berlinul a deplans duritatea tonului lui Tsipras si a acuzat "elitele" grecesti ca au "jefuit" tara. De dincolo de Atlantic, Alan Greenspan, fostul presedinte al Bancii Centrale americane, FED, estimeaza ca "este vorba de o criza si nu cred ca poate fi rezolvata usor, de fapt cred ca nu va putea fi solutionata fara o iesire a Greciei din zona euro".

Atena priveste spre Moscova si Beijing

Ministrul grec de Finante, Varufakis, se va afla miercuri la reuniunea omologilor sai din zona euro, unde va prezenta cererile Atenei pentru un nou acord asupra datoriei si pentru un "acord-punte" pana in iunie pentru a castiga timp pana la o reglementare negociata corect, cerere respinsa de seful Eurogrup. Dar, daca nu exista acord si vedem ca Germania ramane rigida si suntem impinsi in afara Europei, avem obligatia sa trecem la planul B", a declarat oficialul la televiziunea elena. Grecia cere 1,9 miliarde euro bancilor centrale din zona euro, dar cum dovedeste ca nu i... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro