Tsipras, "calul troian" ajuns in UE

-Alexis Tsipras este un aliat al lui -Putin, apara politica agresiva a Kremlinului in Ucraina si dupa anexarea Crimeii a fost unul din rarii lideri politici europeni, alaturi de Marine Le Pen, sefa Frontului National, extrema dreapta franceza, care s-a dus in mai 2014 la Moscova, unde a fost primit cu pompa, in special de un apropiat al lui Putin, Valentina Matvienko, presedinta Camerei Superioare Partidul sau, Syriza, a votat in toamna care a trecut contra acordului de asociere intre Ucraina si UE si s-a abtinut de la votarea unei rezolutii ce condamna inchiderea -ONG-ului Memorial de aparare a drepturilor omului, fondat de Saharov.

acum 78 luni (28 Jan 2015)

Premierul Tsipras s-a declarat gata sa isi "verse sangele" pentru a restabili "demnitatea" grecilor, dar exclude o "ruptura" cu UE care ar fi "dezastruoasa". Inca din prima sedinta, guvernul de coalitie intre Syriza, extrema stanga si Grecii independenti, extrema dreapta, a oprit privatizarile (Portul Pireu si compania nationala de electricitate) decise de echipa precedenta si a promis o lege destinata imbunatatirii vietii grecilor, in special ridicarea salariului minim.

Alexis Tsipras este un fost comunist care s-a folosit de charisma si talentul sau politic pentru a transforma Syriza in partid de guvernamant. Fara a avea o silueta inspaimantatoare si cu un cutit in dinti, el este supranumit "omul care face sa tremure Europa". Provenit din partidul comunist, KKE, ortodox, antieuropean, marxist dur cu tendinte staliniste, Tsipras este temut de multa vreme. Charismatic, orator talentat, el a reusit sa inflameze si sa faca sa viseze multimile si a devenit un sef necontestat.

Dupa ce a pierdut alegerile din 2012, in pofida unui scor remarcabil - 27% - Tsipras a inteles ca el si partidul trebuie sa se schimbe daca vrea sa preia puterea. A clarificat linia politica si contra factiunii eurofobe a declarat ca nu se pune problema de a iesi din UE, nici din euro, o perspectiva care infricosa grecii, favorabili UE in proportie de 75%.

Executivul premierului Tsipras trebuie sa guverneze o tara si sa negocieze cu sistemul european si FMI. Fara indoiala, negocierea va fi cea care va determina capacitatea sa de a guverna. Problema este ca politica europeana a plonjat intr-o noua era volatila dupa victoria in Grecia a radicalilor de extrema stanga, Syriza, decisi sa puna capat anilor de austeritate. Grecia vrea sa impuna un nou joc in UE tinand cont doar de problemele ei interne. -Alexis Tsipras este un aliat al lui -Putin, apara politica agresiva a Kremlinului in Ucraina si dupa anexarea Crimeii a fost unul din rarii lideri politici europeni, alaturi de... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro