Trupele NATO din Europa au un nou comandant. Ce strategie va avea generalul Curtis Scaparrotti
SUA vor, de altfel, să desfăşoare - prin rotaţii succesive - o brigadă blindată in Europa de Est (4.200 de soldaţi) din februarie 2017 şi prevăd cvadruplarea in anul următor, la 3,4 miliarde de dolari, a cheltuielilor lor destinate intăririi prezenţei militare americane in Europa. In faţa acestor interese strategice divergente in Est şi in Sud, 'principala provocare pentru Scaparrotti va fi să păstreze unitatea Alianţei', subliniază Daniel Fiott, cercetător la Institutul de Studii Europene (VUB), cu atat mai mult cu cat preşedintele rus Vladimir Putin 'caută in mod deliberat' să divizeze NATO, aşa cum a remarcat chiar Curtis Scaparrotti, care avea ca misiune principală in Coreea de Sud să-l ţină la respect pe imprevizibilul lider nord-coreean Kim Jong-Un.
Generalul american Curtis Scaparrotti preia, miercuri, comanda trupelor Alianței Nord-Atlantice in Europa, devenind, astfel, al 18-lea comandant suprem al forţelor NATO, post strategic inaugurat in 1951 de generalul american Dwight Eisenhower, notează AFP, citat de Agerpres.
"O Rusie in plină recrudescenţă vrea mai multă putere şi dovedeşte un comportament tot mai agresiv", "terorismul constituie o ameninţare imediată, aşa cum lumea a putut fi martoră in recentele tragedii la Bruxelles, Paris şi Ankara", iar "afluxul semnificativ al migranţilor şi refugiaţilor a provocat crize economice, demografice şi umanitare care pun la incercare structura socială a Europei", a explicat el.
Generalul american va trebui să continue linia predecesorului său, generalul Philip Breedlove, "spunand şi repetand europenilor că trebuie să facă mai mult" pentru a-şi stopa in cele din urmă reducerea cheltuielilor pentru apărare, a subliniat Jan Techau de la institutul Carnegie Europe.
Criza ucraineană din primăvara 2014, care durează in pofida unei incetări a focului convenite intre rebelii proruşi şi Kiev, a pus capăt optimismului occidentalilor de a putea coopera cu Rusia, obligand NATO să se lanseze intr-o 'insistenţă modernă' fără precedent după sfarşitul Războiului rece pentru o intărire militară substanţială a Estului.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dezvăluit in cursul săptămanii că această consolidare s-ar putea traduce prin desfăşurarea sub formă de rotaţie a patru batalioane (putand avea fiecare mai multe sute de oameni) cu echipamemtele asociate in Ţările baltice şi in Polonia.
SUA vor, de altfel, să desfăşoare - prin rotaţii succesive - o brigadă blindată in Europa de Est (4.200 de soldaţi) din februarie 2017 şi prevăd cvadruplarea in anul următor, la 3,4 miliarde de dolari, a cheltuielilor lor destinate intăririi prezenţei militare americane in ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro