Trump versus China, razboiul declaratiilor. Problemele ce pot duce la conflicte cu implicare internationala

Trump versus China, razboiul declaratiilor. Problemele ce pot duce la conflicte cu implicare internationala

> Primul dintre elementele conflictuale, extrem de grav daca se va si produce, este afirmatia facuta de Donald Trump, pe Fox News, in perioada campaniei electorale, repetata mai apoi in diferite ocazii, ca nu va mai respecta politica "Unei singure Chine", cea prin care se recunoaste Beijingul ca singurul guvern legitim al intregii Chine: "Nu stiu de ce ar trebui sa fim legati de politica ... China Daily a publicat pe 12 decembrie 2016, in chip de raspuns, un editorial in care se spune ca mesajul chinez este extrem de limpede: nu vor fi facute niciodata concesii privind statutul Taiwanului si nu se va renunta la principiul Chinei unite: "Trump poate sa fie un om de afaceri foarte viclean, extrem de priceput in negocierea de acorduri comerciale. Pe de alta parte, de notat pozitia mult mai concilianta exprimata de Lu Kang, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe care, pe 12 ianuarie, spunea ca "Situatia in Marea Chinei de sud s-a linistit.

acum 71 luni (15 Jan 2017)

>

Primul dintre elementele conflictuale, extrem de grav daca se va si produce, este afirmatia facuta de Donald Trump, pe Fox News, in perioada campaniei electorale, repetata mai apoi in diferite ocazii, ca nu va mai respecta politica "Unei singure Chine", cea prin care se recunoaste Beijingul ca singurul guvern legitim al intregii Chine:

"Nu stiu de ce ar trebui sa fim legati de politica ... Si, foarte cinstit, nu ne ajuta deloc in problema legata de Coreea de Nord". Lucru posibil tocmai pentru ca negocierile prealabile permisesera ajungerea unui acord asupra punctului nevralgic, fundamental, recunoasterea de catre SUA a principiului "Unei singure Chine", ceea ce a dus la retragerea de catre americani a ambasadei de la Taiwan si la plecarea tuturor trupelor americane de pe insula considerata de China drept "provincie renegata", dar parte a teritoriului sau national.

China Daily a publicat pe 12 decembrie 2016, in chip de raspuns, un editorial in care se spune ca mesajul chinez este extrem de limpede: nu vor fi facute niciodata concesii privind statutul Taiwanului si nu se va renunta la principiul Chinei unite:

"Trump poate sa fie un om de afaceri foarte viclean, extrem de priceput in negocierea de acorduri comerciale. S-ar putea sa urmeze punct cu punct prevederile din manualul sau de om de afaceri, adica sa faca o oferta dura de deschidere, apoi sa accepte mai putin. Daca a fost indus in eroare de unul dintre consilierii sai dintr-un motiv sau altul, crezand ca lucrurile non-negociabile ar putea fi negociabile, in acest caz principiul Unei singure Chine privind Taiwanul, consecintele ar putea fi dezastruoase".

Tonul insa a urcat cu mai multe trepte acum cateva zile cand, in ziarul Global Times, detinut de Partidul Comunist Chinez, in care, pe 8 ianuarie, apare editorialul "One China policy not a capricious request":

"Trump mai trebuie sa fie investit si nu este cazul ca Pekinul sa-si sacrifice legat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro