Trump, la ora bilantului dupa turneul de 12 zile in Asia: mult fast, fara progrese majore in probleme-cheie, cu o strategie confuza

Trump, la ora bilantului dupa turneul de 12 zile in Asia: mult fast, fara progrese majore in probleme-cheie, cu o strategie confuza

Trump si-a facut marti o foarte scurta aparitie la summitul Asiei de Est (EAS), dar a plecat inainte de traditionala fotografie de familie cu toti liderii si de ceremonia de deschidere. "Daca veti compara perioada de dinaintea si cea de dupa turneul asiatic al lui Trump, veti vedea ca nimic nu s-a schimbat in mod real" asupra dosarului nord-coreean, spune pentru AFP Go Myong-hyun de la Asian Institute, un centru de reflectie cu sediul la Seul.

acum 75 luni (14 Nov 2017)

Avionul prezidential Air Force One a parasit Aeroportul International Ninoy Aquino marti dupa-amiaza (ora locala), la capatul acestui lung periplu care l-a purtat pe Trump in cinci tari - Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam si Filipine.

"Mi-am facut multi prieteni la cel mai inalt nivel", le-a spus presedintele american jurnalistilor cu putin timp inainte de plecare.

In fiecare etapa a voiajului sau in Asia, Donald Trump a evocat dosarul nord-coreean si si-a subliniat vointa de a reechilibra schimburile comerciale cu aceasta regiune a lumii, pledand in favoarea unui acces mai bun pe pietele asiatice a intreprinderilor americane.

Trump si-a facut marti o foarte scurta aparitie la summitul Asiei de Est (EAS), dar a plecat inainte de traditionala fotografie de familie cu toti liderii si de ceremonia de deschidere.

Evocandu-si intalnirea de luni cu omologul sau filipinez Rodrigo Duterte, el s-a felicitat ca a marcat o ruptura cu predecesorul sau Barack Obama, care a avut, in opinia sa, "prea multe probleme cu Manila".

Sangerosul "razboi impotriva drogurilor" purtat cu metode expeditive de catre presedintele filipinez - despre care Trump nu a spus un cuvant - plaseaza Manila in centrul unui val de critici pe scena internationala.

In urma cu un an, la summitul Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care a avut loc in Laos, Barack Obama si-a anulat intalnirea privata cu acesta, dupa ce Duterte la catalogat drept "fiu de curva".

Casa Alba da asigurari ca problema drepturilor omului a fost "scurt" evocata tete-a-tete de cei doi lideri, insa presedintia filipineza a dat asigurari ca nu a fost deloc asa.

Liderii din regiune au rivalizat in eforturile de a flata un presedinte american cunoscut ca fiind sensibil la onoruri si fast.

Golf si dineu de gala la Tokyo,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro