Trump, asteptat pe teritoriul conflictului israeliano-palestinian

Trump, asteptat pe teritoriul conflictului israeliano-palestinian

Trump se duce luni la Ierusalim, iar marti in Cisiordania, dupa ce i-a indemnat duminica, la Riad, pe reprezentantii a aproximativ 50 de tari musulmane sa-si preia partea de lupta impotriva terorismului. "In aceasta (duminica) seara spun lumii intregi (...), Ierusalimul era si va fi intotdeauna capitala Israelului", a declarat Netanyahu in fata a mii de persoane, la deschiderea festivitatilor organizate de primaria orasului cu ocazia a 50 de de la cucerirea Ierusalimului de Est de catre armata israeliana.

acum 83 luni (22 May 2017)

Trump se duce luni la Ierusalim, iar marti in Cisiordania, dupa ce i-a indemnat duminica, la Riad, pe reprezentantii a aproximativ 50 de tari musulmane sa-si preia partea de lupta impotriva terorismului.

"Daca aceste trei credinte pot sa se alieze si sa coopereze, atunci pacea in lume este posibila, inclusiv pacea intre israelieni si palestinieni", a declarat el duminica in capitala saudita.

Apoi el va parcurge cateva sute de metri prin Orasul Vechi al Ierusalimului, pana la Zidul Plangerii, locul de rugaciune cel mai sacru al evreilor.

Trump va atinge astfel de aproape complexitatile israeliano-palestiniene, care ii vor pune la incercare dorinta proclamata de a prezida "acordul ultim" care sa puna capat unuia dintre cele mai vechi conflicte din lume. Sfantul Mormant, la fel ca Zidul Plangerii si Esplanada Moscheilor se afla in Ierusalimul de Est, partea palestiniana a orasului, pe care Israelul a ocupat-o in 1967 si pe care a anexat-o in 1980.

"In aceasta (duminica) seara spun lumii intregi (...), Ierusalimul era si va fi intotdeauna capitala Israelului", a declarat Netanyahu in fata a mii de persoane, la deschiderea festivitatilor organizate de primaria orasului cu ocazia a 50 de de la cucerirea Ierusalimului de Est de catre armata israeliana.

La randul lor, palestinienii vor sa faca din Ierusalimul de Est capitala statului la care aspira de decenii.

Trump a promis in timpul campaniei ca va recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului si ca va transfera in acest oras Ambasada Statelor Unite, aflata in prezent la Tel Aviv, rupand astfel cu comunitatea internationala si cu decenii de diplomatie americana.

Israelul se intreaba daca el va persista in refuzul de a fi insotit de catre un lider israelian, un lucru care ar fi perceput drept o recunoastere a unei suveranitati israeliene asupra zidului si ar con... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro