TRU: Ne pregatim sa aniversam 100 de ani de stat national integral fara sa intelegem ca secolul cu pricina ne-a apartinut prea putin

TRU: Ne pregatim sa aniversam 100 de ani de stat national integral fara sa intelegem ca secolul cu pricina ne-a apartinut prea putin

Asa de pilda, votul majoritar in decizii de economie si politica externa UE inseamna, in traducere, decizii impuse automat de Germania, Franta si alti citiva buni vecini de zona euro. Un Ministru de Finante unic inseamna, intr-o traducere si mai exacta, guvernare economica directa de la Bruxelles - cum se mai numeste biroul de parafat idei si necesitati financiare germane. Cu euro instalat la un curs convenabil Germaniei si fara dreptul de a regla rata dobinzilor sau cursul de schimb, noile state membre euro au dat societatilor lor un somaj fara leac, pensii si salarii instant devalorizate, plus preturi de Champs Elysees. O societate depopulata, rau educata si prost ingrijita, plus un stat ametit de natarai, se agata de UE, fara sa inteleaga ca UE se transforma intr-un Superstat care cere un concordat cu Rusia.

acum 79 luni (25 Sep 2017)

>

Ultima interventie a lui Jean Claude Juncker a dezvaluit unei audiente cind naiva, cind slugarnica, vestea cea mare: am scapat de prudenta englezilor si putem da drumul euro-orgiei. Intr-un discurs inspirat de Jules Verne pe amfetamine, Juncker a descris viitorul Superstat European, cu capitala intr-un birou la Berlin si cu Estul la cura de brasoave.

Trecem, cu un amestec de jena si amuzament, peste ideea unor alegeri europene cu liste transnationale. Trecem, insotiti de acelasi gaz ilariant, si peste ideea unui Presedinte UE, ales de toata suflarea continentului. Asta presupune o lista deschisa de Iulius Cezar, la mare concurenta cu Isus.

In partea lui asa zis paminteasca, planul Juncker face recomandari mult mai usor de comentat. Asa de pilda, votul majoritar in decizii de economie si politica externa UE inseamna, in traducere, decizii impuse automat de Germania, Franta si alti citiva buni vecini de zona euro. Un Ministru de Finante unic inseamna, intr-o traducere si mai exacta, guvernare economica directa de la Bruxelles - cum se mai numeste biroul de parafat idei si necesitati financiare germane.

Juncker a cerut, nici mai mult, nici mai incet, decit admiterea Estului in spatiul Schengen si in zona euro, cu referire anume la Romania si Bulgaria.

Admiterea in spatiul Schengen e o snoava care nu depinde de Juncker nici macar in partea de colorat.

Aderarea la Euro a provocat intre luminile analizei strategice dintre Oradea si Isaccea un entuziasm fara restrictii. Perspectiva euro a fost intimpinata de comentatorii daco-romani cu un vivat! Reflex de mentalitate subalterna si filozofie imitativa. Pentru neingaduit de multi comentatori, admiterea in zona euro e echivalentul unei promovari de la clasa economy la business.

Economia si finantele Romaniei nu vor face fata primelor citeva minute de zbor la business in aer liber. Entuziastii nu s-au obosit sa citeasca relatarile despre viata cotid... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro