TRU: Fastul si emotia funeraliilor regale au surprins o natiune care a vrut sa se lase surprinsa si si-a organizat propria omagiere

TRU: Fastul si emotia funeraliilor regale au surprins o natiune care a vrut sa se lase surprinsa si si-a organizat propria omagiere

> Cine incearca sa desluseasca adevarurile ultime ale romanismului va trebui sa uite cu totul fratia de singe, confortul datinilor si atitea alte alibiuri cu care o natiune stie sa isi apere adevaratele trasaturi. Totusi, intre atitea forme de autoadulatie experta, un simtamint anume a ramas demn de onoare: emotia neclara dar activa a celor ce cauta sa urce spre o civilizatie interzisa de chiar obiceiurile neamului. Mai aproape de noi, comunistii au dat un record remarcabil: generatii de activisti si-au adus aminte, dupa 1945, ca au fost ilegalisti, inainte de 1945.

acum 60 luni (18 Dec 2017)

>

Cine incearca sa desluseasca adevarurile ultime ale romanismului va trebui sa uite cu totul fratia de singe, confortul datinilor si atitea alte alibiuri cu care o natiune stie sa isi apere adevaratele trasaturi. Mai clar si complet neigienic spus: romanii nu pot fi descifrati si povestiti decit de cu pretul nesimtirii.

Trebuie, deci, spus cu toata nesimtirea: fastul si emotia funeraliilor regale au surprins o natiune care a vrut sa se lase surprinsa si, drept urmare, si-a organizat propria omagiere. Totusi, intre atitea forme de autoadulatie experta, un simtamint anume a ramas demn de onoare: emotia neclara dar activa a celor ce cauta sa urce spre o civilizatie interzisa de chiar obiceiurile neamului. Aici e de gasit, admirat si respectat trairea celor asezati la coada si asteptare in jurul Palatului Regal. Toti sau aproape toti, pusi in miscare de speranta ca o lume romaneasca noua e, inca, posibila.

Un amestec deprimant-optimist de deznadejde si nazuinta a exprimat dorul dupa o lume care a invatat sa isi tot amine aparitia. De ce tocmai la funeraliile regale? Si de ce Regele Mihai? De acea legitimitate organica si, fortind termenii, apriorica pe care monarhia si numai monarhia a adus-o in lumea romaneasca. Republica si era seculara ce au urmat deplinei indreptatiri a monarhiei sint exact ce e un poem fata de pliantul cu instructiuni pentru folosirea aspiratorului.

In miezul felului romanesc de a trece prin lume sta deviza dupa care libertatea e permisa, ba chiar recomandabila si de bon ton, dar numai in situatiile fara risc. Occidentul e, in fond, cel mai de seama actionar perdant al unei democratii care s-a desirat, in drumul de la drepturile la mofturile omului.

Regele Mihai, chiar tinar si naiv, a fost, in cazul Romaniei, ultima amintire dinaintea caderii in comunism - ultima noastra clipa autentica inainte de instaurarea de fantezismului violent al comunismului.

In miezul felului romanesc de a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro