Troc: CCR ofera Parlamentului putere sporita de ancheta. Parlamentul ofera magistratilor CCR imunitate penala

Troc: CCR ofera Parlamentului putere sporita de ancheta. Parlamentul ofera magistratilor CCR imunitate penala

CCR a publicat motivarea deciziei privind conflictul constitutional intre Parlament si Parchetul General, reclamat de Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu, generat de faptul ca sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, nu s-a prezentat in fata Comisiei care ancheteaza posibila fraudare a alegerilor prezidentiale din 2009. Spre exemplu, sefa DNA a refuzat sa se prezinte in fata Comisiei parlamentare de ancheta, argumerntand ca, potrivit legii, un magistrat nu poate fi tras la raspundere de un parlamentar, insa a raspuns in scris ca "nu a avut si nu are cunostinta despre aspecte de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii Comisiei".

acum 75 luni (6 Nov 2017)

CCR a publicat motivarea deciziei privind conflictul constitutional intre Parlament si Parchetul General, reclamat de Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu, generat de faptul ca sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, nu s-a prezentat in fata Comisiei care ancheteaza posibila fraudare a alegerilor prezidentiale din 2009. In caz contrar, "atitudinea sa poate fi calificata drept potrivnica aflarii adevarului si poate constitui obiect de sesizare a organelor de urmarire penala", arata CCR.

Pardoxul e ca aceasta obligatie impusa de CCR contrazice decizii anterioare ale Curtii, prin care doar persoanele angajate in institutii ale statului aflate in relatii directe cu Parlamentul aveau obligatia de a se prezenta la audieri. Pentru restul cetatenilor nu exista niciun fel de indatorire: legea le oferea posiblitatea de refuza invitatia la audieri sau de a raspunde in scris.

Cadou pentru CCR: o superimunitate

Judecatorii CCR vor avea o imunitate mai mare decat parlamentarii si comparabila cu cea a ministrilor, arata un proiect de lege adoptat de Camera Deputatilor si care urmeaza sa ajunga zilele viitoare in Senat pentru votul final. In cazul in care un procuror vrea sa investigheze orice fapta penala comisa de un magistrat CCR, va avea nevoie de aprobarea unei majoritati de doua treimi din partea Curtii - adica votul a sase dintre cei noua magistrati CCR.

Spre exemplu, sefa DNA a refuzat sa se prezinte in fata Comisiei parlamentare de ancheta, argumerntand ca, potrivit legii, un magistrat nu poate fi tras la raspundere de un parlamentar, insa a raspuns in scris ca "nu a avut si nu are cunostinta despre aspecte de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii Comisiei".

Magistratii CCR si-au arogat si dreptul de a analiza raspunsul trimis de sefa DNA. Curtea constata ca, de fapt, doamna Laura Codruta Kovesi nu a raspuns la cele doua intr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro