Triunghiul incertitudinilor care inflameaza lumea: Turcia-UE-NATO

Triunghiul incertitudinilor care inflameaza lumea: Turcia-UE-NATO

> Prima incertitudine este legata de siguranta armamentului nuclear american existent in Turcia, tara care - alaturi de Belgia, Germania si Germania - adaposteste mai mult de 25% din arsenalul nuclear de care dispune NATO, asa cum declara Hans M.Kristensen, directorul Proiectului pentru informatii nucleare al Federatiei oamenilor de stiinta americani. La Incirlik se afla depozitate intre 60 si 70 (dupa alte surse doar 50) de asemenea bombe H de tipul B61 gravitationale cu incarcaturi a caror forta poate fi ajustata cu ajutorul unui mecanism "dial-a-yeld" de la 0,3 KT pana la un maximum de 170 KT (bomba H care a distrus Hirosima avea o putere echivalenta cu 15 KT de TNT). Si nu numai atat, caci iata care este extensia prezentei NATO in Turcia si care sunt bazele sale strategice folosite de Alianta, toate elemente esentiale ale structurii militare de aparare a flancului de sud-est, de la locatia Comandamentului strategic al fortelor terestre NATO de la Izmir la radarele militare de mare putere si ultima generatie de la Kurecik si Diyarbakir sau baza de rachete PATRIOT de langa Ceyhan.

acum 100 luni (16 Aug 2016)

>

Prima incertitudine este legata de siguranta armamentului nuclear american existent in Turcia, tara care - alaturi de Belgia, Germania si Germania - adaposteste mai mult de 25% din arsenalul nuclear de care dispune NATO, asa cum declara Hans M.Kristensen, directorul Proiectului pentru informatii nucleare al Federatiei oamenilor de stiinta americani. Problema a aparut in momentul cand, imediat dupa lovitura de stat militara esuata, forte militare turcesti au blocat baza de la Incirlik, au taiat accesul la utilitati, practic luand ostatici cei 1.500 de militari americani aflati acolo. Au introdus in ecuatia NATO un element de noutate absoluta: posibilitatea ca, pe teritoriul unei tari membre a Aliantei, o baza militara NATO folosita de americani sa fie asediata si cu toate contactele blocate spre exterior, in conditiile in care acolo se afla armament nuclear.

Conform analizei prezentate de "Arms Control Association" si publicate sub semnatura lui Mustafa Kibaroglu:

"Turcia detine arme nucleare tactice americane la baza de la Incirlik in apropiere de Adana... Fortele aeriene turce nu mai au niciun fel de legatura operationala cu armele nucleare tactice de la baza respectiva... Cu toate acestea, avioanele de tip F-16 (Fighting Falcon) din dotarea fortelor armate ale Turciei participa la exercitiile NATO de simulare a unor lovituri nucleare, exercitiile cunoscute sub numele de cod "Steadfast Noon", in timpul carora echipajele sunt antrenate sa incarce, sa descarce si sa foloseasca bombele nucleare tactice B61.

La Incirlik se afla depozitate intre 60 si 70 (dupa alte surse doar 50) de asemenea bombe H de tipul B61 gravitationale cu incarcaturi a caror forta poate fi ajustata cu ajutorul unui mecanism "dial-a-yeld" de la 0,3 KT pana la un maximum de 170 KT (bomba H care a distrus Hirosima avea o putere echivalenta cu 15 KT de TNT). Reamintim faptul ca, pe toata durata Razboiului Rece, forta aeriana turca se afla in alerta nucle... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro