Tripofobia, una dintre cele mai bizare tulburari ale secolului. De unde vine frica de gauri

Tripofobia, una dintre cele mai bizare tulburari ale secolului. De unde vine frica de gauri

"Consider ca factorii care contribuie la fobii includ: experiente traumatice (ca de exemplu muscatura unui caine duce la teama de caini), experiente legate de invatarea sau observarea reactiilor celorlalti (persoana priveste sau este inconjurata de oameni care se tem de inaltimi astfel ca ajunge sa se teama si ea ca va cadea in gol), informatii preluate si necontrolate constient (de exemplu teama de intuneric dupa vizionarea in mod repetat a filmelor de groaza), dar si predispozitia mostenita pentru anxietate.

acum 49 luni (24 Jan 2016)

Din punct de vedere tehnic, tripofobia nu este recunoscuta ca fiind fobie, ci mai degraba o reactie sau un raspuns la un stimul, tipic in cazul fricii, anxietatii, repulsiei sau mecanismelor de auto-aparare", explica, pentru Adevarul, psihoterapeutul Erna Constantin.

Reactiile in fata gaurilor merg pana la atacuri de panica

Imaginea gaurilor mici (ca cele din branza sau ciocolata aerata, spre exemplu) stimuleaza o anumita zona a creierului, iar persoana percepe obiectul ca fiind periculos. Reactiile in fata unor asemenea imagini sunt diverse, de la transpiratie si mancarimi inexplicabile ale pielii pana la atacuri de panica. Imaginile variaza si ele, astfel ca putem vorbi despre o simpla razatoare de branza, fagurele de miere, bulele de la suprafata apei, gaurile din bucati de lemn, plante, corali, bureti. Reactiile la imagini pot consta in senzatia de , apoi mintea este orientata catre analizarea in amanunt a imaginii cu scopul activarii mecanismelor de aparare sau reactiile pot deveni destul de serioase atunci cand se inregistreaza cresteri ale frecventei cardiace sau chiar atacuri de panica. Poate aparea si dorinta de a distruge obiectul fricii, precum si nevoia de a plange ca o reactie normala, naturala, dupa sperietura. De precizat ca Tripofobia nu este mentionata sau recunoscuta in Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale DSM - 5", mai spune psihoterapeutul.

Ce ne face tripofobia

Specialistii care au analizat aceasta bizara fobie considera ca teama in fata unui obiect cu gauri apare deoarece creierul individului le compara cu imaginea unor vietati pradatoare precum serpii sau arahnidele sau le asociaza anumitor boli, frica fiind mecanismul de aparare ca si in cazul altor fobii.

"Consider ca factorii care contribuie la fobii includ: experiente traumatice (ca de exemplu muscatura unui caine duce la teama de caini), experiente legate de invatarea sau observarea reactiilor celorlalti (pers... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro