Tribunalul respinge insolventa Rompetrol. Ce urmeaza?

Cererea de intrare in insolventa depusa de Rompetrol SA a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti, decizie ce poate fi contestata de reprezentantii companiei. "La sfarsitul anului trecut, societatea a fost obligata, in solidar cu alte persoane fizice, de catre Curtea de Apel Bucuresti la plata sumei de 58,5 milioane USD, la care se adauga dobanda legala calculata incepand cu data de 5.01.2001.

acum 79 luni (10 Jun 2015)

Cererea de intrare in insolventa depusa de Rompetrol SA a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti, decizie ce poate fi contestata de reprezentantii companiei.

Dupa ce s-a judecat ani de zile cu statul roman pe tema datoriilor la bugetul de stat, compania petroliera Rompetrol are acum alte probleme. Spaniolii au facut plata concesiunii, insa banii au ramas in cea mai mare parte la Rompetrol, companie condusa la acel moment de catre omul de afaceri Dinu Patriciu, decedat intre timp.

Pentru a se proteja de executarea silita, kazahii au depus la finele lunii mai o cerere de intrare in insolventa, respinsa luni de catre judecatorii Tribunalului Bucuresti. Corelarea informatiilor disponibile indica faptul ca nivelul datoriei, formata din principal si dobanda aferenta perioadei 2001-2015, ar depasi 200 de milioane de dolari.

"La sfarsitul anului trecut, societatea a fost obligata, in solidar cu alte persoane fizice, de catre Curtea de Apel Bucuresti la plata sumei de 58,5 milioane USD, la care se adauga dobanda legala calculata incepand cu data de 5.01.2001. Aspectele avute in vedere de Curtea de Apel Bucuresti privesc fapte savarsite in perioada 1999-2001, cu mult inainte de anul 2007, cand KazMunaiGaz a devenit actionarul majoritar al grupului de societati din care face parte si Rompetrol SA. Potrivit autoritatilor fiscale dobanzile ar fi de trei ori mai mari decat debitul principal (reprezentat de datoria de 58,5 milioane de dolari mentionata de kazahi). Cum faptele invocate de justitie sunt anterioare cumpararii companiei de catre KazMunaiGaz de la Dinu Patriciu, kazahii vor sa isi recupereze banii. "In acelasi timp au fost initiate demersurile legale pentru punerea in executare a obligatiilor asumate de catre fostul proprietar al Grupului Rompetrol in contextul deciziei Curtii de Apel Bucuresti", spun ei.

Istoria creantei "Libia"

Creanta "Libia" provine din raporturile pe care compania de stat Rompetrol le-a derulat inainte d... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro