Tribunalul Bucuresti: Iohannis a semnat procesul vebal al Congresului PNL, desi nu avea calitatea de "presedinte ales"

Tribunalul Bucuresti: Iohannis a semnat procesul vebal al Congresului PNL, desi nu avea calitatea de

"Tribunalul apreciaza ca alegerea presedintelui PNL, a vicepresedintilor, membrilor Curtii de Arbitraj si ai Comisiei centrale de Cenzori hotarata in Congresul din 28 iunie 2014 nu reprezinta modificari ale Statutului pentru a putea face obiectul examinarii prevazute de articolul 25 din lege. Din moment ce nu reprezinta modificari ale Statutului, sunt supuse dispozitiilor articolului 24 alineatul 1 litera a si alineatul 2 care prevad obligatia partidelor politice de a depune documentele atestand desfasurarea adunarilor generale, in termen de 30 de zile de la data acestora, fara a fi supuse unui control de legalitate", se mai arata in motivare.

acum 65 luni (19 Sep 2014)

"In data de 27 iunie 2014, Congresul Extraordinar al PNL a hotarat cu sase voturi contra si opt abtineri aprobarea Statutului PNL.

Drept urmare, Tribunalul a constat ca acel act juridic, respectiv procesul-verbal din prima zi a congresului, nu indeplineste conditiile de forma prevazute lege, pentru ca Iohannis a obtinut functia de presedinte al PNL abia in a doua zi de congres, in 28 iunie. Astfel, procesul-verbal care prevede modificari aduse la statutul partidului nu intruneste conditia de a fi semnat de un membru al conducerii PNL, asa cum prevede legea partidelor politice. Or, in conditiile in care nu a fost respectata forma impusa de Statutul anterior, nu se poate concluziona ca acesta ar fi fost in mod legal aprobat de catre Congres. Chiar daca Noul Statut prevede in articolul 66 faptul ca procesele-verbale si hotararile Congresului vor fi semnate doar de presedintele ales si membrii secretariatului tehnic, modul in care a fost adoptat Noul Statut trebuie examinat prin raportare la dispozitiile Statutului PNL 2013", explica instanta, in motivarea sentintei de respingere a modificarilor aduse statutului PNL.

"Din interpretarea articolului 10 din legea numarul 14/2003 (care enumera mentiunile pe care statutul oricarui partid politic trebuie sa le cuprinda in mod obligatoriu) reiese ca in statut sunt mentionate numai prevederile prin care se stabileste modul de organizare al organelor partidului, competentele si procedura de alegere, nu si componenta nominala a acestora.

Tribunalul mai mentioneaza ca, atunci cand legiuitorul a dorit ca in actul constitutiv sau in statutul unei persoane juridice sa fie mentionate persoanele ce ocupa functii de conducere, executive sau de control, a prevazut in mod expres acest aspect, ceea ce nu s-a intamplat si in cazul legii partidelor politice.

"Tribunalul apreciaza ca alegerea presedintelui PNL, a vicepresedintilor, membrilor Curtii de Arbitraj si ai Comis... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro