Trei tari, 4.000 de kilometri, un continent. America de Sud (II)

Călătoriile la mii de kilometri distanță de casă, in culturi diferite, nu trebuie să fie rezervate doar oamenilor cu mulți bani. In primul articol, publicat marți, 5 ianuarie, de "Romania liberă", am vorbit despre experiența argentiniană, scumpă, exotică, cu oameni tatuați și reci, mancăruri și nopți fierbinți de tango, intr-o țară plină de contradicții, care a renăscut in numai zece ani din propria cenușă și care astăzi este aproape, din nou, de colaps. Multe dintre casele localnicilor sunt din pămant ars, străduţele inguste şi pietruite, iar preţurile la suveniruri sunt de cateva ori mai ridicate decat dacă le-ai cumpăra din cel mai apropiat oraş, Calama să spunem (desigur, căciulile sunt brodate manual, fularele, ca şi ciorapii, sunt din păr de lamă şi, iţi arată vanzătorul, in colţ scrie mic "San Pedro de Atacama"). Urmează o baie in ape termale (Termas de Puritama), deşi temperatura de afară nu depăşeşte 5 grade, iar apoi ai parte de un popas intr-un sat tradiţional, refăcut de autorităţi in scopuri turistice. Buget: (pentru 4 nopţi) 700 $ (cu minimum 3 tururi) Tururi: 20 $ (plimbare in deşert) - 50/60$ (lagune, gheizere, căţărări pe munte) Cazare: 20$ (hostel/pat) - 100$ (hotel, cameră dublă) Mancare: 30-40 $ un pranz Băutură: 3$ sticla de apă la doi litri, 20$ sticla de vin Transport: 60$ pană la Santiago de Chile / 18$ pană la Arica (graniţa cu Peru) Peru.

acum 50 luni (6 Jan 2016)

Călătoriile la mii de kilometri distanță de casă, in culturi diferite, nu trebuie să fie rezervate doar oamenilor cu mulți bani. De altfel, ei nici nu ar avea deschiderea să vadă lucrurile despre care vom vorbi aici.

Cinci săptămani am umblat cu rucsacul in spate, străbătand 4.000 de kilometri și trei state ale Americii de Sud. In primul articol, publicat marți, 5 ianuarie, de "Romania liberă", am vorbit despre experiența argentiniană, scumpă, exotică, cu oameni tatuați și reci, mancăruri și nopți fierbinți de tango, intr-o țară plină de contradicții, care a renăscut in numai zece ani din propria cenușă și care astăzi este aproape, din nou, de colaps. Călătoria de care vă vorbesc a fost una mai puțin turistică și mai degrabă de explorare a unor locuri care nu sunt trecute in ghidurile de călătorie. Ea a inceput la Buenos Aires, urcă pană spre granița cu Chile, pe care il străbat pană la Pacific, și de acolo, prin sudul Perului, se termină la Lima. Am ajuns in, probabil, cel mai turistic loc din Chile, in inima deșertului Atacama: San Pedro de Atacama. Cu doar cateva mii de locuitori, a devenit punctul de atracţie al "albilor" care vor să exploreze deşertul. Nu e simplu de ajuns in San Pedro, aflat la o altitudine de 2.500 de metri. Din Argentina plecarea se face din localitatea Salta, drumul pare nesfarşit, durează 10 ore, şerpuieşte prin munţi, apoi sute de kilometri prin deşertul in care nu zăreşti decat construcţii răzleţe rămase in paragină, destul de rar depăşeşti o maşină pe drumul cu o singură bandă pe sens şi care, ne spune un localnic, face legătura intre cele două oceane: Atlantic şi Pacific. Din Santiago, capitala statului Chile, drumul durează 20 de ore, iar biletul de autobuz costă in jur de 60 $. Localitatea San Pedro este situată in deşertul Atacama, care incepe de la graniţa de sud a statului Peru şi cuprinde nordul Chile. Străbătand deşertul, poţi admir... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro