Trei plante de primavara pentru tratarea bolilor cardiovasculare. Cum se prepara vinul tonic din saschiu

Trei plante de primavara pentru tratarea bolilor cardiovasculare. Cum se prepara vinul tonic din saschiu

Frunzele de saschiu, proprietati hipotenstive, vasodilatatoare si antisclerotice Saschiul sau brebenocul (Vinca minor, Vinca major si Vinca hederacea) este o mica planta perena, cu tulpini taratoare, frunze groase si lucioase si flori albastre-violacee. In timpul infloririi se recolteaza florile, frunzele si lastarii tineri care contin flavonoide triterpenice, ulei eteric si cetone, cu rol adjuvant in tratarea unor boli cardiovasculare cronicizate: hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, angina pectorala, reumatism cardiac, reglarea ritmului cardiac, tulburari cardiace pe fond nervos, irigarea creierului, scleroza cerebrala, accelerarea circulatiei arteriale, sufocare prin insuficienta cardiaca, surmenaj fizic si intelectual, lesin si colaps.

acum 50 luni (26 Apr 2016)

Aceasta planta cunoscuta inca din antichitate pentru proprietatile sedativ-cardiace, ceea ce i-a conferit si denumirea stiintifica de specie cardiaca, denumire data de botanistul Carl Linne in urma cu trei secole. Talpa-gastei poate fi des intalnita la marginea padurilor, a drumurilor si cailor ferate, prin zavoaie umede, daramaturi, locuri necultivate din zonele de campie si deal, pana la altitudinea de 600 de metri. Talpa-gastei contine, in flori si frunze, o cantitate mare de alcaloizi (leunucardina, stachidrina), heterozide cardiotonice, glucozizi steroizi amari (leunorina), care ii dau proprietati sedativ-cardiace (de trei ori mai puternice decat valeriana), hipotensive si vasodilatatoare periferice.

Printre numeroasele actiuni specifice, un loc aparte il detine efectul de prevenire si combatere a diferitelor afectiuni, in primul rand legate de bolile cardiovasculare, ca hipertensiunea arteriala, care survine pe un fond de iritabilitate, stari de manie, incordare si certuri. De asemenea, are efecte benefice in nevroza cardiaca, arterita obliteranta si in reglarea batailor inimii de origine nervoasa.

Frunzele de saschiu, proprietati hipotenstive, vasodilatatoare si antisclerotice

Saschiul sau brebenocul (Vinca minor, Vinca major si Vinca hederacea) este o mica planta perena, cu tulpini taratoare, frunze groase si lucioase si flori albastre-violacee. Este frecventa in padurile umede de foioase si tufisuri din regiunile de campie si de deal, pe terenurile grase, fertile si cu umezeala suficienta.

In primul rand se constata efecte deosebite in reducerea tensiunii arteriale si in reglarea tulburarilor vasculare cerebrale, asigurand oxigenarea normala a creierului si imbunatatirea circulatiei sangvine la nivel cerebral, cu efect in combaterea sclerozei cerebrale. Prin diminuarea ritmului cardiac intervine in tahicardia neuro-vegetativa si in dilatarea arterelor cerebrale pentru stimularea contractiilor inimii si prevenire... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro