Trei mituri false legate de fondurile europene

Trei mituri false legate de fondurile europene

E nevoie de regionalizare pentru o absorbtie buna a fondurilor europene si pentru implementarea unor proiecte mari de infrastructura (genul de proiecte inaintate spre aprobare Comisiei si finantate din Planul Juncker) Doi ani de zile-cat au durat discutiile legate de regionalizare- s-au perindat pe la televizor sau in presa "specialisti", "experti" si oameni politici care spuneau ca e impetuos necesar sa se faca regionalizarea pentru ca altfel nu vom putea avea o absorbtie mai buna a fondurilor europene. O planificare regionala a fondurilor europene si o mai mare putere de decizie in managementul fondurilor pentru Agentiile de Dezvoltare Regionala era de ajuns pentru perioada 2014-2020, nu era nevoie de regionalizare.

acum 103 luni (7 May 2015)

Se trezesc fel si fel de analisti obscuri sau politicieni cu un mesaj anti-european si ultra-nationalist sa vorbeasca despre cat de nociv e faptul ca suntem membri UE si despre faptul ca UE ne suge de bani.

Romania a primit 29,8 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, pana la data de 31 martie 2015, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice. Contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene a fost de aproximativ 11,3 miliarde euro, asadar soldul este pozitiv, in valoare de 18,5 miliarde euro.

Guvernantii se lauda cu absorbtia de fonduri si cu multi bani atrasi de la Comisie. Am scris in martie (Bruxelles vs Bucuresti: o politica, doua viziuni) despre cresterea absorbtiei de la 15% in 2012 la aproape 52% in ianuarie 2015 nu este in totalitate datorata d-lui Teodorovici sau domnului Ponta, ci este legata in special de presiunile de la Bruxelles. Sub indrumarea Comisiei Europene si, in special, datorita masurilor dure de suspendare a fondurilor, greselile din trecut s-au redus, autoritatile romanesti au inceput sa fie mai atente la sugestiile Comisiei si auditorilor de la Bruxelles. In plus, fondurile europene au fost repartizate de la inceput, din 2007, in mod crescator conform Programei Financiare Globale a Programului National de Dezvoltare, astfel incat era de asteptat cresterea absorbtiei spre sfarsitul perioadei de alocare. De asemenea, faptul ca in 2014, Corina Cretu a fost numita Comisar European pentru Politica Regionala nu putea decat sa ajute autoritatile romane si in special Ministerul Fondurilor Europene in acest proces, intr-un mod indirect. Media UE de absorbtie e de 80%, iar Romania are 55%. Situatia intocmita de Comisia Europeana in tabelul de mai jos include si sumele virate drept avans. E nevoie de regionalizare pentru o absorbtie buna a fondurilor europene si pentru implementarea unor proiecte mari de infrastructura (genul de proiecte inaintate spre aprobare Comisiei si finantate din Planul Juncker)

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro