Trei masuri pentru redresarea pietei muncii

Aici, autorii enumera usurinta migrarii firmelor din sectorul productiv din zona tehnologiilor neavansate in cea a tehnologiilor avansate, potentialul mare de locuri de munca pe zona IMM, daca statul va acorda sprijinul sau, cresterea ponderii celor care opteaza pentru educatie suplimentara si continua, precum si absorbtia fondurilor UE.

acum 66 luni (6 May 2015)

Gradul scazut de mobilitate interna este unul dintre principalele puncte slabe ale pietei muncii din Romania, arata un studiu prezentat ieri la Bruxelles. Cercetarea a fost realizata pe sase tari, sub auspiciile Centrului pentru Studii Europene "Wilfried Martens", si avandu-i ca autori pe Siegfried Muresan, eurodeputat roman in grupul PPE, si pe economistul irlandez Eoin Drea.

Consecinta negativa a acestei mobilitati reduse, explicabila si prin ponderea mare a locuintelor detinute in proprietate, este cresterea discrepantelor in privinta ratei somajului dintre zonele mai dezvoltate economic, precum cele din vestul tarii, si cele cu un grad ridicat de neocupare, precum estul Romaniei. Lipsa mobilitatii a marit si diferenta dintre rata de ocupare din zona rurala si cele urbane, afirma autorii studiului. Muresan si Drea identifica, in cazul Romaniei, asteptarile mari privind securitatea slujbelor detinute, lipsa traditiilor privind contractele de munca cu timp partial sau pe durata determinata. Salariile scazute, motive principale pentru nivelurile inalte de emigratie, si barierele ridicate in calea crearii unor noi locuri de munca sunt alte piedici identificate de autori. Aici, autorii enumera usurinta migrarii firmelor din sectorul productiv din zona tehnologiilor neavansate in cea a tehnologiilor avansate, potentialul mare de locuri de munca pe zona IMM, daca statul va acorda sprijinul sau, cresterea ponderii celor care opteaza pentru educatie suplimentara si continua, precum si absorbtia fondurilor UE. Gasirea unui echilibru intre salariile mici, prin care deseori se asigura competitivitatea afacerilor, si nevoia de majorare a acestora, astfel incat sa fie descurajata emigratia, sunt alte doua provocari considerabile. Insa, Romania si Bulgaria se bat cu tari din afara UE pentru locarea operatiunilor de manufactura. "Sistemul educational ar trebui sa promvoeze mobilitatea ca mijloc de atingere a telurilor din cariera, de atentionare a tinerilor asupra opor... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro