Trei lucruri mai putin cunoscute despre Biserica Neagra din Brasov

Trei lucruri mai putin cunoscute despre Biserica Neagra din Brasov

Biserica Neagra este cea mai inalta cladire din Brasov, cel mai mare lacas de cult in stil gotic din sud-estul Europei, dar si cea mai fotografiata cladire din Romania, potrivit portalului Google Panoramio. Orga unica in Europa de Est Cea mai importanta piesa de interior a Bisericii Negre este orga Buchholz, care a implinit are 179 de ani.

acum 59 luni (26 Feb 2018)

Biserica Neagra este cea mai inalta cladire din Brasov, cel mai mare lacas de cult in stil gotic din sud-estul Europei, dar si cea mai fotografiata cladire din Romania, potrivit portalului Google Panoramio.

Unul dintre misterele Bisericii Negre este originea unei statui de piatra care infatiseaza un copil care sta aplecat. Nimeni nu a putut inca stabili care este de fapt adevarul din spatele acestei statui. Se spune ca ucenicul era foarte priceput, iar mesterul sef, care lucra la constructia bisericii, s-a temut sa il va intrece si ii va lua locul. Asa ca si-a impins ucenicul de pe biserica, iar acesta a murit. O alta legenda spune ca fapt ca la originea statuii ar fi un accident si ca fiul unuia dintre mesteri a cazut in timpul constructiei biserici chiar sub ochii tatalui sau. Rapus de durere barbatul a construit o statuie care il infatiseaza pe fiul sau asa cum l-a vazut ultima oara.

Orga unica in Europa de Est

Cea mai importanta piesa de interior a Bisericii Negre este orga Buchholz, care a implinit are 179 de ani. Clapele sunt acoperite cu fildes, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numerele celor 76 de registre sunt inscriptionate pe portelan si acoperite cu sticla. Orga are 3.993 de tuburi distribuite pe 84 de randuri, patru manuale si un pedalier. Orga mecanica Buchholz, din Biserica Neagra, este cea mai mare orga functionala din sud-estul Europei si este unica. Pe acest instrument s-au cantat foarte multe slujbe care au avut loc in Biserica Neagra, dar si in cinstea unor oaspeti de seama, incepand cu Imparatul Germaniei, care a venit la Biserica Neagra la inceputul secolului al XX-lea, si pentru numeroase delegatii din multe tari", a spus Steffen Schlandt.

Clopot de peste sase tone

La Biserica Neagra se afla cel mai mare clopot din Romania, un clopot din bronz care cantareste 6.300 de kilograme. Acesta a fost faurit in 1858 de c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro