Trei carti de trecut vara

Trei carti de trecut vara

Ce pot eu sa va spun e ca nu-i o carte pentru pudici, in rest are de toate, sfarsituri de lume, porci vorbitori, un iad banal ca un birou de firma plin de cretini, razboaie pornite de la un tip care a furat doua prosoape, extraterestri nu foarte inteligenti si pisici, extrem de multe pisici, inclusiv o mata a lui Dumnezeu.

acum 35 luni (17 Aug 2017)

>

Incep cu cea mai recenta carte publicata de Ioana Bradea, una din scriitoarele mele preferate din Romania, care a mai scris pana acum doua romane, foarte diferite, extrem de atragatoare, "Bagau" si "Scotch". Anul acesta, Ioana Bradea a publicat a treia carte, "Inalt este numele tau" (Editura Humanitas), in care autoarea reconstruieste cateva momente de istorie spectaculoasa, pornind de la legendele medievale ale orasului ei natal, Bistrita. Tot ce va mai spun este ca va veti cufunda in atmosfera unui secol indepartat, citind ceva ce seamana foarte bine cu o cronica uitata, veti afla despre condamnari la moarte in piata publica, despre partide de sex nefiresti si razbunari, despre calugari care fac minuni si despre cum poate o catedrala eventual sa se transforme intr-o femeie. Publicat la Editura Polirom, volumul contine 12 povestiri care au acelasi narator si personaje comune, dar care fac si nu fac parte din aceeasi poveste mai mare. Totul este si nu este real, la fel ca personajul la care se face referire in titlul cartii, dar adevarata este imensa melancolie, o duiosie amestecata cu violenta, o brutalitate a unei copilarii una cu orasul, un Bucuresti care te-a cladit si te si omoara, care ti-e parinte si ucigas, care te-nvata totul cu strazile lui si apoi iti gaseste sfarsitul.

E o intrare in constructia complicata a cochiliei de familie, acolo unde ne tinem cu totii bine ascunse povestile, acolo unde niciodata nu vei sti peste ce monstru sau peste ce minunatie vei da din greseala. Se cuvine sa patrunzi cu certitudinea ca va fi o calatorie grea, complicata, murdara, fara sa banuiesti macar ce se afla de cealalta parte a cartii, la finalul ei.

Ce pot eu sa va spun e ca nu-i o carte pentru pudici, in rest are de toate, sfarsituri de lume, porci vorbitori, un iad banal ca un birou de firma plin de cretini, razboaie pornite de la un tip care a furat doua prosoape, extraterestri nu foarte inteligenti si pisici, extrem de multe pisici... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro