Trei boli care au disparut odata cu introducerea vaccinurilor

Trei boli care au disparut odata cu introducerea vaccinurilor

Dr. Mihnea Hurmuzache, medic primar boli infectioase, director medical la Spitalul de Boli Infectioase "Sfanta Parascheva" din Iasi, a precizat ca vaccinarea a scapat lumea de tuse convulsiva, difterie si poliomelita. Potrivit specialistilor, inainte de introducerea vaccinului, difteria era larg raspandita, cu o prevalenta mai crescuta in zonele temperate, in lunile de iarna si de primavara.

acum 23 luni (4 Oct 2017)

Dr. Mihnea Hurmuzache, medic primar boli infectioase, director medical la Spitalul de Boli Infectioase "Sfanta Parascheva" din Iasi, a precizat ca vaccinarea a scapat lumea de tuse convulsiva, difterie si poliomelita. Partea medicala pe care o sustin este coroborata cu 40 de ani de experienta in vaccinare. Boala este caracterizata de o tuse severa, persistenta si contagioasa.Victima trebuie izolata pentru a nu reprezenta un pericol pentru alti copii sau bebelusi care nu au fost vaccinati. Tusea convulsiva este cauzata de bacteria Bordetella pertussis.

Boala poate fi foarte grava pentru persoanele de orice varsta si chiar mortala pentru sugari. Specialistii arata ca, de-a lungul ultimilor 50 de ani, tarile care au introdus vaccinarea au cunoscut o reducere a incidentei tusei convulsive cu peste 90%. Perioda de incubatie a tusei convulsive este intre 7 si 10 zile, dar poate ajunge si la 21 de zile. Difteria este o boala infectioasa determinata de toxina produsa de Corynebacterium diphtheriae. Potrivit specialistilor, inainte de introducerea vaccinului, difteria era larg raspandita, cu o prevalenta mai crescuta in zonele temperate, in lunile de iarna si de primavara.

In Romania exista date despre difterie inca din anul 1905, ratele initiale de incidenta anuala a bolii fiind ridicate, cu valori de pana la 117%000. Din anul 1990 pana in prezent nu a mai fost confirmat niciun caz de difterie in tara noastra. Poliomielita este o boala infectioasa virala acuta, severa, contagioasa, caracterizata de prezenta paraliziei de tip acut flasc care poate produce invaliditate severa si decese. Afectiunea a fost descrisa prima data in Anglia, in 1789, de Michael Underwood. In 1952 in SUA existau 21.000 de cazuri forma paralitica in SUA. In 2013, in Israel, au fost identificate cazuri cu virus polio salbatic, "de import". Citeste si: De ce nu se iau masuri fata de parintii care refuza vaccinarea copiilor ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro