Trei ani pana la moartea termocentralelor

Fara strategii concrete de redresare, parasite in fata concurentei acerbe pe care le-o fac eolienele puternic subventionate de stat, tinte ale unor cerinte dure ridicate de FMI si Comisia Europeana, complexurile energetice Oltenia si Hunedoara mai pot fi mentinute in viata doar pana in 2018. CE Oltenia si CE Hunedoara sunt de ani de zile subiect de declaratii pompoase facute de ministri, obiect al diverselor proiecte de investitii nationale facute doar pe hartie, puncte in diferitele strategii de eficientizare, niciodata aplicate, timp in care acestea isi continua scufundarea.

acum 63 luni (23 Feb 2015)

Fara strategii concrete de redresare, parasite in fata concurentei acerbe pe care le-o fac eolienele puternic subventionate de stat, tinte ale unor cerinte dure ridicate de FMI si Comisia Europeana, complexurile energetice Oltenia si Hunedoara mai pot fi mentinute in viata doar pana in 2018. Din acest an pierderile acestora vor fi considerate ajutor de stat

Complexul energetic Oltenia, detinator a 20-30% din capacitatea nationala de productie, si cel din Hunedoara, cu 7% din puterea instalata la nivel national, se afla intr-o situatie dificila si risca inchiderea pana in 2018. CE Oltenia si CE Hunedoara sunt de ani de zile subiect de declaratii pompoase facute de ministri, obiect al diverselor proiecte de investitii nationale facute doar pe hartie, puncte in diferitele strategii de eficientizare, niciodata aplicate, timp in care acestea isi continua scufundarea.

Chiritoiu: Producatorii de energie neprofitabili trebuie inchisi

Prezent ieri la un seminar dedicat energeticii, Bogdan Chiritoiu a spus ca Romania trebuie sa inchida pana in 2018 toate capacitatile energetice neprofitabile, iar autoritatilor romane le va fi dificil sa convinga UE ca nu incearca sa eludeze regulile, intrucat au o credibilitate redusa. El a mentionat pierderile de 1 miliard de euro inregistrate anul trecut de Complexul Energetic Hunedoara, care pot fi considerate ajutor de stat. Trebuie sa convingem ca solutiile noastre au o logica economica si nu sunt un mod de a eluda regulile lor. (...) Nu va fi usor sa-i convingem ca avem nevoie de o capacitate care produce (electricitate - n.r.) la 300 si ceva de lei, cand pretul energiei este de 100 si ceva de lei", a adaugat Chiritoiu.

Cele doua entitati sunt singurele care pot acoperi necesarul energetic national in anii de seceta. Inchiderea lor ar semnifica disparitia energiei produse din carbune in Romania si ramanerea sectorului energetic la cheremul conditiilor meteo, al importurilor de energie si al eolienelor... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro