Trecutul de luptator in Legiunea Straina al unui odios tortionar comunist. A fost coleg pe baricade cu Walter Roman

Trecutul de luptator in Legiunea Straina al unui odios tortionar comunist. A fost coleg pe baricade cu Walter Roman

In calitate de civil, Coloman Ambrus a fost director administrativ la Steagul Rosu din Brasov pana in 1958, iar din acest an si pana la pensionarea sa in 1967 a detinut functia de sef al Serviciului Apararea Locala Antiaeriana din cadrul intreprinderii. "Un episod inca necunoscut din biografia sa a fost prezenta lui la Budapesta dupa infrangerea revolutiei alaturi de un grup de alti comunisti romani de origine maghiara, printre care si Walter Roman (tatal lui Petre Roman)", precizeaza istoricul Dumitru Lacatusu.

acum 75 luni (25 Apr 2018)

Coloman Francisc Ambrus s-a nascut la 24 septembrie 1907, in Livadia, judetul Hunedoara. A studiat la Liceul Reformat din Orastie, iar la varsta de 16 ani, spiritul aventuros il impinge sa plece de acasa. In 1923, Coloman (sau Carol, cum se prezenta el intr-o autobiografie scrisa de mana) ajunge in Bucuresti, apoi la Constanta, de unde se imbarca clandestin pe un vapor spre Marsilia, Franta. "Eram impins de dorul de aventura", recunostea el.

A lucrat in port ca hamal si fiind ridicat de politia franceza pentru ca nu avea acte legale de sedere, este amenintat cu expulzarea. Avea deja o meserie deprinsa in Legiune, de electrician.

"In autobiografiile sale, Ambrus Coloman sustine ca a participat la luptele de strada impotriva "fascistilor francezi", dar si ca a fost voluntar in campania electorala a Frontului Popular. Potrivit propriilor declaratii, a organizat in Marsilia o sectie de voluntari pentru Spania republicana, iar in septembrie 1936 a ajuns in Spania cu un grup de 400 de voluntari.

Ca urmare a pregatirii militare, el s-a remarcat in mai multe batalii din Razboiul Civil Spaniol (apararea Madridului, batalia de la Guadalajara, Belchite, Zaragoza, Siera Camda, retragerea de la Aragon). Apoi a fost comandant al companiei Rakosi din Brigada XI-a si subsef de batalion in Brigada a XII-a. In aceasta perioada s-a alaturat grupului de comunisti romani", relateaza istoricul Dumitru Lacatusu, de la Centrul de Consultanta Istorica, care i-a studiat biografia.

Coloman Ambrus a fost capturat de germani in 1940, fiind internat in lagarele naziste din Austria (Mauthausen si Linz), unde a stat toata perioada razboiului (1940-1945). A mai lucrat ca electrician la uzinele ce depindeau de lagar.

Ambrus a fost eliberat din Linz in 1945 de catre soldatii americani si revine in Romania, prin Yugoslavia. Ajunge in Timisoara, unde ia legatura cu Comitetul Judetea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro