TRAVEL O calatorie in timp la Chisinau

TRAVEL O calatorie in timp la Chisinau

Zeama de pui, caci asa spun moldovenii la ciorba, Soleanka, placintele cu branza si verdeata sau - tot un fel de placinta - invartita cu varza murata, cu bostan, adica dovleac, tortul local "Medovik" sau, un alt desert, "Cusma lui Guguta", care-s niste clatite cu visine cu crema de smantana, cu zahar vanilat si frisca, ornate cu ciocolata rasa - iti lasa gura apa. Parcul Valea Morilor, blocurile cu fatada din piatra si magazinul Bucuria, chiar de langa fabrica din Chisinau: Fotografii: Mihai Pana, Anca Vancu Mai presus de delicatesele moldovenesti, de preturile accesibile care-ncanta, de locurile - chiar daca putine - prietenoase, mai sunt vinurile. Remior, meserie pe cale de disparitie Candva cariera de piatra alba, astazi Cricova e ca o retea de tuneluri si incaperi de pastrare a vinului, unde strazile numite "Cabernet" sau "Sauvignon", "Chardonay" sau "Pinot" duc spre camerele unde se pastreaza valorile cramei: vinul si sampania, fabricata dupa metoda celui mai bun vin spumant frantuzesc, a celebrului calugar Dom Perignon. Sala cu vinuri de colectie de la Cricova Foto Mihai Pana La o alta statie se afla depozitul de vinuri de colectie, care are peste un milion de exponate. Sunt peste 350 de complexe rupestre, in jur de 100 fiind incaperi sapate de oameni pentru a crea lacasuri calugaresti, iar 250 de grote carstice (eroziunea calcarelor si a ghipsurilor de catre apa) formate de procese naturale, dar folosite de oameni pentru aparare sau adapost.

acum 89 luni (3 Dec 2016)

Un city break in Chisinau si prin imprejurimile orasului nu intra, pentru foarte multi oameni, in competitia celor mai tentante destinatii turistice. De fapt, topurile realizate de unele publicatii internationale asaza capitala Republicii Moldova la categoria celor mai urate. Asa este - pentru cei care sunt cu ochii numai dupa orase vibrante si colorate, care abia asteapta sa fie dati pe spate de cladiri inalte, cu arhitectura cubista, Chisinaul le-ar putea parea un loc dezolant si trist, mai ales din cauza multor cladiri incepute si parasite. Pe romanii de dincoace de Prut, mai cu seama. Si, mai presus de toate, ceva ce ar putea fi un banc foarte bun, dar e si o realitate: stiti cum se numeste mall-ul din Republica Moldova?

"Orasul din piatra alba"

Chisinaul e de departe cel mai mare si mai plin de viata oras al Republicii Moldova, ale carui origini dateaza de sase secole, din anul 1420. O mare parte din Chisinau a fost "nivelat" in Al Doilea Razboi Mondial si a fost lovit de un cutremur care a zgaltait Romania in 1940 si care s-a simtit puternic si peste hotare. Orasul a fost reconstruit apoi in stil sovietic din 1944 incoace, cand tara a fost ocupata de fosta URSS, iar influentele sunt vizibile si astazi la tot pasul. De aici, si al doilea nume al Chisinaului, supranumit "Orasul din piatra alba".

E, in general, liniste in Chisinau si plin de copaci. Se inalta de-o parte si de alta a drumurilor si fac o bolta care umbreste strazile. Cele doua parcuri principale, Parcul Catedralei si Gradina Publica Stefan cel Mare si Sfant - unde se afla si statuia lui Stefan - sunt la poluri opuse. Vizavi de Guvern, troneaza Arcul de Triumf, construit in anul 1841, si e probabil cea mai fotografiata cladire din oras, dupa statuia lui Stefan cel Mare si Sfant, adevaratul trademark al Chisinaului!

Arcul de Triumf din Chisinau FOTO Mihai Pana

Stefan cel Mare si Sfant si restulCiteste intreg articolul pe adevarul.ro