Tratarea corecta a cancerului: "In Germania, e malpraxis daca un pacient isi pierde dantura dupa ce este iradiat"

Tratarea corecta a cancerului:

Ion-Christian Chiricuta s-a facut cunoscut in Germania sub numele de "Kiricuta", este fiul renumitului medic oncolog Ion Chiricuta, cel care a dat numele Institutului Oncologic de la Cluj-Napoca, iar acum ofera tratament radioterapeutic de ultima generatie bolnavilor de cancer din Romania, pentru ca acestia sa nu mai fie nevoiti sa plece in afara tarii. Inchiderea cercului vicios in care pacientul este plimbat de la o usa la alta si de la un specialist la altul se face la comisia oncologica, unde cazul fiecarui pacient este discutat si analizat.

acum 110 luni (16 Mar 2015)

Ion-Christian Chiricuta s-a facut cunoscut in Germania sub numele de "Kiricuta", este fiul renumitului medic oncolog Ion Chiricuta, cel care a dat numele Institutului Oncologic de la Cluj-Napoca, iar acum ofera tratament radioterapeutic de ultima generatie bolnavilor de cancer din Romania, pentru ca acestia sa nu mai fie nevoiti sa plece in afara tarii.

Profesorul Chiricuta ne-a explicat, la Adevarul Live, de ce este nevoie pentru a creste sansele de succes al tratamentului anticancer in Romania. Ce inseamna terapie contra cancerului de calitate, cat de importanta este radioterapia si tehnologia cu care aceasta este realizata si cine are acces in tara noastra la tratamente de calitate? La toate aceste intrebari ne-a raspuns directorul medical al Centrului de Radioterapie Amethyst, din Capitala.

Principalele declaratii:

Cum ati perceput oncologia romaneasca la intoarcerea in tara?

Motivul revenirii in Romania a fost mama mea, care acum are 94 de ani. Am pus apoi la punctul Centrul de Radioterapie Amethyst, intr-un timp record de numai 10 luni. In Germania, lucram intr-un centru care deservea cam 200.000 de persoane. In jurul meu, aveam 18 acceleratoare, la fiecare 45 de km. Conform normelor europene, la 1 mln de oameni trebuie sa ai un accelerator.

Singurul mod de a aduce tanarul pentru aceasta munca de calificare este sa-i arati care sunt perspectivele radioterapiei moderne. Doar trei tineri au reusit sa scrie o teza de masterat.

Ce inseamna un tratament anticancer de calitate? Acestea sunt lucruri extrem de importante. Strategia tratamentului tine mult de tipul tumorii si stadiul de evolutie a acesteia.

Inchiderea cercului vicios in care pacientul este plimbat de la o usa la alta si de la un specialist la altul se face la comisia oncologica, unde cazul fiecarui pacient este discutat si analizat. Pacientul stie pe un an de zile inainte ce are de facut. Ioan, in care 3 pacienti beneficia... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro