Trasura lui Nicolae Iorga, "ascunsa" intr-un muzeu din Baragan. Ce personalitati s-au mai plimbat cu exponatul

Trasura lui Nicolae Iorga,

A fost o realizare si o mare mandrie pentru noi sa o aducem la Slobozia" obisnuieste sa povesteasca Razvan Ciuca, ori de cate ori este intrebat despre frumoasa caleasca detinuta de Nicolae Iorga. Piesa de rezistenta a Muzeului Agriculturii Printre sutele de exponate ale institutiei de cultura, trasura ocupa un loc aparte.

acum 65 luni (17 Mar 2015)

Trasura lui Nicolae Iorga este unul dintre cele mai importante exponate pe care le detine Muzeul National al Agriculturii din Slobozia. Potrivit fisei de inventar a obiectului, trasura se afla in curtea unui localnic din Silistea Sibiului si a fost donata de acestuia fostului director al institutiei, Razvan Ciuca, in timpul unei expeditii pe care acesta a intreprins-o in judetul Sibiu.

Fostul sef de muzeu a istorisit de nenumarate ori povestea trasurii marelui Iorga.

Mandria intregii comunitati

S-ar parea ca trasura era un adevarat simbol pentru intreaga comunitate din Silistea Sibiului, motiv pentru care omul s-a lasat cu greu convins sa o doneze muzeului de la Slobozia.

Printre localnici circula legenda potrivit careia, inainte ca trasura sa-l poarte pe Nicolae Iorga in vizitele sale oficiale, a fost folosita de bunicii istoricului. El a preluat-o de la batrani in timpul unei vizite pe care a facut-o la casa din Valenii de Munte.

"Am dus o mare munca de lamurire cu acel om pentru a-l face sa doneze trasura muzeului, insa in cele din urma am reusit. A fost o realizare si o mare mandrie pentru noi sa o aducem la Slobozia" obisnuieste sa povesteasca Razvan Ciuca, ori de cate ori este intrebat despre frumoasa caleasca detinuta de Nicolae Iorga.

Piesa de rezistenta a Muzeului Agriculturii

Printre sutele de exponate ale institutiei de cultura, trasura ocupa un loc aparte.

Piesa este punctul de atractie al muzeului, orice vizitator intreband curios unde se afla si daca o poate vedea. Desi are o varsta venerabila, obiectul se afla intr-o stare perfecta, muzeografii de la Slobozia intervenit foarte putin asupra cu lucrari de restaurare. O statuie ridicola dezvelita de 1 Decembrie la Slobozia

Bani europeni pentru pastrarea istoriei. Cum va fi reabilitat cel mai vechi monument istoric din Baragan cu 200 de mi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro