Traseul deseurilor din spitale. Cat de expusi suntem la efectul acestor bombe biologice
In ciuda faptului ca in Romania exista peste 500 de unitati sanitare publice si private, doar 11 incineratoare, distribuite pe regiuni, distrug deseurile periculoase generate zilnic de acestea. In momentul de fata, Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca din totalul cantitatii de deseuri generate de activitatile de ingrijire a sanatatii, aproximativ 15% sunt considerate deseuri toxice, radioactive sau care trebuie eliminate urmand proceduri foarte stricte. In toata Romania existau, la nivelul anului 2014, 55 de echipamente de tratare amplasate in unitatile sanitare, 10 statii de tratare termica ce functioneaza in sistem centralizat si 11 incineratoare de deseuri medicale periculoase. Exista si tipuri de deseuri medicale care nu necesita eliminarea intr-un interval de timp atat de scurt, cum este cazul deseurilor medicale de natura chimica, ce reprezinta insa o categorie speciala din punct de vedere al eliminarii finale.
In ciuda faptului ca in Romania exista peste 500 de unitati sanitare publice si private, doar 11 incineratoare, distribuite pe regiuni, distrug deseurile periculoase generate zilnic de acestea. Tocmai numarul prea mic de astfel de crematorii a facut ca si in anul 2016, sa fie aruncate pe camp pansamente, seringi folosite, sonde urologice, medicamente expirate si manusi chirurgicale folosite.
S-a intamplat in judetul Timis, iar autoritatile anuntau atunci ca au demarat o ancheta pentru a stabili care a fost sursa de provenienta a deseurilor medicale periculoase si cine le-a aruncat in camp. Doar la nivelul anului 2014, au fost generate 14.078 de tone de deseuri periculoase, potrivit Centrul National pentru Monitorizarea Riscurilor din Mediul Comunitar. Din punctul meu de vedere, ar trebui sa existe macar 40 de incineratoare, nu doar 11, pentru ca inclusiv transportul poate fi periculos, se pot petrece accidente nefericite care sa puna in pericol viata oamenilor. Aceste deseuri pot reprezenta adevarate bombe biologice pentru cei care intra in contact cu ele - apare risc de infectie cu virusul HIV, sau cu hepatite B si C", a explicat Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Pacientilor Bolnavilor Cronici din Romania (APCR).
Risc de infectare crescut inclusiv pentru transportatori
Reprezentantul pacientilor a aratat ca au fost situatii, chiar si in ultimii ani, cand pacientii au gasit ace aruncate dupa ce au fost folosite, riscurile de imbolnavire fiind majore. Insa totul pleaca de la modul in care personalul medical foloseste aceste instrumente medicale, explica medicul Marius Filip, expert in cadrul Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate.
"Riscul de infectare este crescut in primul rand pentru personalul medical, sunt reguli care trebuie respectate, de depozitare, de colectare. Totul tine de reflex", a declarat Marius Filip, aratand ca spitalele sunt obligate, prin lege, sa asi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro