Traseu turistic pe urmele personalitatilor de pe bancnote. Cum va puteti relaxa vizitand casele memoriale

Traseu turistic pe urmele personalitatilor de pe bancnote. Cum va puteti relaxa vizitand casele memoriale

Casa de vacanta din Sinaia a compozitorului Georghe Enescu FOTO georgeenescu.ro Din Valenii de Munte va puteti intoarce la Ploiesti si sa urcati pe DN1 la Sinaia (exista si varianta DN1 A Cheia-Brasov din Valenii de Munte) unde va asteapta Casa Memoriala George Enescu, sectie a Muzeului National George Enescu din Bucuresti. Puteti vedea aici documente, manuscrise si fotografii chiar si obiecte personale (paltonul, palaria si geamantanul de student) adunate de la urmasii lui Lucian Blaga, dar si mobilier vechi de olectie, specific zonei, donat de oamenii din sat tocmai pentru a se putea recrea atmosera epocii in care a trait Blaga.

acum 37 luni (12 Sep 2017)

Este vorba despre Nicolae Iorga, prezent pe bancnota de 1 leu, Geroge Enescu, prezent pe bancnota de 5 lei, Nicolae Grigorescu, pe cea de 10 lei, iar pe bancnota de 50 se afla portretul piotului Aurel Vlaicu.

Daca va rezumati doar la o excursie de o zi, puteti alege sa vizitati casele memoriale ale prahovenilor, dar si localitatile unde acestia s-au nascut si creat. In cazul in care aveti la dispozitie ceva mai mult timp, puteti merge pana in Ardeal, in Lancram, o comuna, astazi in judetul Alba, locul unde s-a nascut poetul si filosoful Lucian Blaga (bancnota de 200 de lei) sau in Moldova, pe urmele poetului Mihai Eminescu, al carui portret se afla pe bancnota de 500 de lei. Nu este o cladire in care a locuit scriitorul, ci este doar un spatiu cultural dedicat in totalitate lui Caragiale in care s-a-a incercat reproducerea epocii in care a trait marele clasic si prezentarea etapelor de creatie ale acestuia. In muzeu sunt prezente fotografii si documente, chiar si cele care se refera la studiile sale, pe tema aceasta existand o controversa, manuscrise, masa de lucru a scriitorului si mobilier specific sfarsitului de secol XIX.

Muzeul Caragiale este adapostit in "Casa Dobrescu", monument de arhitectura de la sfarsitul secolului al XVIII-lea FOTO histmuseumph.ro

De la Ploiesti urcati spre Valenii de Munte, oras unde se afla Muzeul Memorial Nicolae Iorga. Cladirea care gazduieste muzeul se afla in centrul localitatii, si este chiar casa in care savantul a lucrat timp de 30 de ani, acesta stabilindu-se aici spre finele anului 1907 sau, dupa unii, in 1908. Puteti vedea aici pe langa documente, manuscrise si fotografii care au apartinut omului de cultura, si mobilier rustic autentic in special din zona Moldovei, pe care Nicolae Iorga l-a salvat si l-a adus cu sine la Valeni.

Casa de vacanta din Sinaia a compozitorului Georghe Enescu FOTO georgeenescu.ro

Din Valenii de Munte va puteti intoarce la Ploiesti si sa urcati p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro