Tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui, cel mai important eveniment astronomic al anului 2016

Tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui, cel mai important eveniment astronomic al anului 2016

Pentru a oferi posibilitatea publicului larg de a vedea acest eveniment, Societatea Astronomica Romana de Meteori - SARM va instala o luneta (pentru proiectie) si un telescop dotat cu filtru de protectie (pentru vizare directa) pe platoul din Piata Tricolorului, incepand cu ora 14 pana la ora 18 cand se va face deplasarea in zona lacului (fost al armatei) din zona Priseaca pentru a vedea apusul Soarelui cu tranzitul in derulare.

acum 45 luni (9 May 2016)

Tranziturile planetei Mercur se produc de 13 sau 14 ori pe secol. Ultimele doua tranzituri ale lui Mercur au avut loc pe 7 mai 2003 si 8 noiembrie 2006, iar urmatoarele doua se vor produce pe 11 noiembrie 2019 si 13 noiembrie 2032. Primul tranzit al planetei Mercur a fost observat de catre Pierre Gasendi pe 7 noiembrie 1631, iar prima campanie mondiala de observare a tranzitului lui Mercur a fost organizata de Joseph-Nicola Delisle pe 5 noiembrie 1743. Din Romania, tranzitul din 9 mai 2016 se va putea vedea incepand cu ora 14:12 (ora de vara a Romaniei) cand discul minuscul al planetei Mercur intra peste discul Soarelui in zona estica a discului solar, Soarele fiind in acel moment la altitudinea de 60?, pe cerul sudic.

Evenimentul se poate vedea doar prin telescop, deoarece, spre deosebire de tranzitul planetei Venus, discul planetei Mercur este prea mic pentru a putea fi vazut cu ochiul liber. "Este absolut interzis sa privim la Soare cu ochiul liber sau cu instrumente fara filtre astronomice speciale de protectie, deoarece se produce distrugerea ochiului si pierderea vederii! Pentru a oferi posibilitatea publicului larg de a vedea acest eveniment, Societatea Astronomica Romana de Meteori - SARM va instala o luneta (pentru proiectie) si un telescop dotat cu filtru de protectie (pentru vizare directa) pe platoul din Piata Tricolorului, incepand cu ora 14 pana la ora 18 cand se va face deplasarea in zona lacului (fost al armatei) din zona Priseaca pentru a vedea apusul Soarelui cu tranzitul in derulare. Se va ramane apoi in zona pana la ora 22 pentru observarea cerului de noapte", a spus Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori (SARM). ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro