Transportul viitorului va fi doar despre viteza: Hyperloop si noul Concorde

Transportul viitorului va fi doar despre viteza: Hyperloop si noul Concorde

Noul tip de avion Concorde si trenul Hyperloop sunt doua proiecte care urmaresc o reinventare a transportului aerian si feroviar. De cealalta parte, proiectul Hyperloop, cel putin acum, este similar unui tren de tip Maglev si ar putea atinge o viteza de aproximativ 1.200 kilometri pe ora.

acum 76 luni (6 Jun 2017)

Noul tip de avion Concorde si trenul Hyperloop sunt doua proiecte care urmaresc o reinventare a transportului aerian si feroviar. Cel dintai revine la ideea avionului supersonic capabil sa ajunga de trei ori mai repede dintr-un punct in altul. Cel de-al doilea a pornit de la antreprenorul Elon Musk si a ajuns in stadiul de prototip gandit de cateva echipe din Statele Unite ale Americii. Planurile celor doi antreprenori vin la aproape 40 de ani dupa lansarea avionului Concorde, iar prototipul pentru cel nou ar urma sa fie finalizat in urmatorii ani. Insa concurenta este destul de mare, deoarece atat Boeing, cat si Lockheed Martin ar dori sa ajunga primii pe aceasta piata. Perioada nu e aleasa chiar la intamplare, deoarece e fix la 20 de ani dupa ce Air France si British Airways au retras Concorde in urma unor probleme si a cresterii neincrederii pasagerilor.

De cealalta parte, proiectul Hyperloop, cel putin acum, este similar unui tren de tip Maglev si ar putea atinge o viteza de aproximativ 1.200 kilometri pe ora. Costul retelei si al trenului e evaluat la aproximativ sase miliarde de dolari pentru transportul oamenilor si 10 miliarde pentru transportul masinilor. Hyperloop va rula intr-un tub special vidat, pentru ca presiunea exercitata de aer sa nu duca la un consum enorm de energie.

Avionul supersonic ar costa peste 1 miliard de dolari, dar mai multe fonduri de investitii si-au manifestat deja interesul. Insa avantajul implicarii lui Branson e ca Spaceship Company, divizia de productie a Virgin Galactic, va sprijini atat proiectarea si fabricatia, cat si testarea primelor 10 aeronave Boom.

Cand vine vorba de costuri per pasager, niciunul dintre aceste mijloace nu va fi ieftin in primii ani de operare. O calatorie cu avionul supersonic ar ajunge la 5.000 de dolari intre New York si Londra, iar pentru Hyperloop este preconizat un cost la jumatate. Totusi, raportat la inflatie, un bilet ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro