Transplantul celular, o solutie eficienta pentru regenerarea ficatului

Transplantul celular, o solutie eficienta pentru regenerarea ficatului

Cercetatorii de la Medical Research Council au demonstrat prin intermediul unui studiu realizat pe soareci faptul ca un ficat sever bolnav poate fi readus la o stare de functionare aproape normala. Autorii studiului spun, de asemenea, ca tesuturile din ficat care nu sunt potrivite pentru transplant ar putea fi o sursa de astfel de celule.

acum 86 luni (23 Jul 2015)

Cercetatorii de la Medical Research Council au demonstrat prin intermediul unui studiu realizat pe soareci faptul ca un ficat sever bolnav poate fi readus la o stare de functionare aproape normala.

Ei considera ca studiul lor, publicat in Nature Cell Biology, ar putea sa ii ajute pe oamenii aflati pe listele de asteptare in vederea unui transplant hepatic.

In mod normal, principalul tip de celule din ficat - hepatocite - sunt capabile sa asigure o regenerare a organului.

Unul dintre autorii studiului, profesorul Stuart Forbes, a explicat:

"Hepatocitele, in mod normal, se divid foarte usor, dar in cele din urma ele renunta la aceasta abilitate de a se divide, pe masura ce imbatranesc, iar acesta este procesul pe care il observam in toate cazurile de afectiuni hepatice severe".

Cercetatorii din Edinburgh au analizat un grup de celule strans inrudite cu hepatocitele - celulele susa din ductul biliar.

"Scopul final este de a dezvolta o terapie celulara aplicabila din punct de vedere clinic pentru pacientii diagnosticati cu insuficienta hepatica cronica, pentru care transplantul nu reprezinta o optiune", a spus profesorul Forbes.

Autorii studiului spun, de asemenea, ca tesuturile din ficat care nu sunt potrivite pentru transplant ar putea fi o sursa de astfel de celule.

Totusi, profesorul Forbes considera ca transplantul de ficat ramane principala optiune pentru pacienti si ii indeamna pe britanici sa se inscrie in numar mai mare in registrul donatorilor de organe din aceasta tara. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro