Transgaz, investigata de Comisia Europeana. Operatorul este banuit ca a impiedicat exporturile de gaze naturale din Romania
Comisia Europeana a informat ca a deshis joi, 1 iunie, o procedura oficiala de investigare, pentru a evalua daca operatorul roman al sistemului de transport de gaze naturale, Transgaz, a impiedicat exportul de gaze naturale din Romania catre alte state membre ale UE. Articolul 11, alineatul (6), din Regulamentul antitrust prevede ca initierea de proceduri de catre Comisie priveaza autoritatile de concurenta ale statelor membre de competenta acestora de a aplica, la randul lor, normele UE in materie de concurenta cu privire la practicile in cauza.
Comisia Europeana a informat ca a deshis joi, 1 iunie, o procedura oficiala de investigare, pentru a evalua daca operatorul roman al sistemului de transport de gaze naturale, Transgaz, a impiedicat exportul de gaze naturale din Romania catre alte state membre ale UE.
"Comisia este hotarata sa se asigure ca, in intreaga Uniune Europeana, consumatorii beneficiaza de securitatea aprovizionarii cu energie la preturi accesibile. Prin urmare, trebuie sa investigam daca Transgaz si-a folosit in mod abuziv pozitia dominanta prin izolarea pietei de gaze din Romania si prin impiedicarea integrarii acesteia in reteaua europeana de gaze", a declarat intr-un comunicat Margrethe Vestager, comisar responsabil cu politica in domeniul concurentei.
Romania este al treilea mare producator de gaze naturale din Uniunea Europeana (dupa Olanda si Marea Britanie) si dispune de rezerve importante de gaze naturale, inclusiv zacamintele de gaze naturale descoperite recent in Marea Neagra. Transgaz este unicul operator al sistemului de transport de gaze naturale din Romania.
Investigatia antitrust a Comisiei se va concentra asupra indiciilor potrivit carora Transgaz a elaborat o strategie de restrictionare a exporturilor de gaze naturale din Romania catre alte state membre ale UE.
Potrivit Comisiei, aceasta strategie ar fi putut fi pusa in aplicare in mai multe moduri, inclusiv folosind taxele de utilizare a sistemelor de transport legate de interconectare;
"Comportamentul Transgaz, daca este confirmat, poate reprezenta o incalcare a normelor antitrust ale UE (articolul 102 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene), constituind o restrangere a concurentei si conducand la limitarea alegerii rutei de aprovizionare. Acest lucru ar putea conduce la preturi mai ridicate si la reducerea securitatii aprovizionarii cu gaze naturale prin scaderea lichiditatii pe pietele ang... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro