Transalpina in fotografii spectaculoase de arhiva. Cum se parcurgea cu masina cel mai inalt drum din Romania in 1968

Transalpina in fotografii spectaculoase de arhiva. Cum se parcurgea cu masina cel mai inalt drum din Romania in 1968

Transalpina strabate patru judete - Gorj, Valcea, Sibiu, Alba - traversand Muntii Parang de la sud la nord, altitudinea cea mai mare avand-o pe o portiune de aproximativ 20 de km, in judetul Valcea, unde se prezinta ca o "sosea de creasta", trecand la mica departare de varfurile Dengheru (2084 m), Papusa (2136 m), Urdele (2228 m), Iezer (2157 m) si Muntinu (2062 m). De la celebrul Codex Aureus la Biblia Sacra si Institutul Astronomic Moment de cumpana pentru Cetatea din Alba Iulia in 1849: langa statuia imparatului de la Viena a fluturat steagul cu deviza "victorie sau moarte" Francezul de origine romana cu milioane de vizualizari pe Youtube: "Romanii sunt considerati hoti pentru ca oamenii ii confunda cu romii" Calatorie in Apuseni in anul 1964.

acum 79 luni (12 Feb 2016)

Autorul imaginilor avea in 1964 o experienta de mai multi ani in domeniul fotografiei. Viorel Simionescu este de profesie inginer, iar timp de circa 60 de ani a facut fotografie din pasiune. A fost timp de 25 de ani in conducerea Asociatiei Artistilor Fotografi si timp de 10 ani intr-o comisie a Federatiei Internationale de Arta-Foto.

Viorel Simionescu are mii de imagini publicate in albume, calendare, ilustrate, pliante de reclama si zeci de fotografii premiate in saloane de arta foto internationale si nationale. Din 1992 pana in 2003 a fost titularul cursului de "Fotocompozitie, tehnica si arta foto" la Universitatea Ecologica si Media Pro.

Drumul National 67C, denumit si "Transalpina" sau "Drumul Regelui", face legatura intre Transilvania si Oltenia pe o distanta de aproximativ 150 de kilometri. Unele surse sustin ca a fost construit prima data de legiunile romane in timpul razboaielor cu dacii, motiv pentru care pe hartile de istorie este trecut sub denumirea de "coridorul IV strategic roman". Cert este ca, drumul era folosit din timpuri stravechi de catre pastorii din Marginimea Sibiului care isi treceau turmele in Oltenia, fiind nu mai mult decat o cararuie prapastioasa pentru cai, numita sugestiv "Poteca Dracului". Exista si o legenda locala, care spune ca, la sfarsitul secolului XVIII si la inceputul secolului XIX, fiecare familie de localnici a participat la construirea unei portiuni din acest drum, in functie de posibilitatile fizice si financiare ale sale. De aici vine si denumirea de "Drumul Regelui". Conform memoriilor localnicilor, circa 200 de localnici din Jina, aflat acum in judetul Sibiu, insotiti de preotul satului, au luat drumul bejaniei, traversand muntii pe "Poteca Dracului" si stabilindu-se in localitatea Corbii de Piatra din actualul judet Arges. Asa se explica si faptul ca locuitorii din Marginimea Sibiului si cei din localitatile Novaci, Vaideeni si Babeni, aflate dincolo de munti, in judetul Valcea, au aceleasi costume... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro