Traian Vuia, in Parlamentul European de la Bruxelles, la 111 ani de la istoricul zbor cu avionul construit de roman

Traian Vuia, in Parlamentul European de la Bruxelles, la 111 ani de la istoricul zbor cu avionul construit de roman

Banateanul Traian Vuia, pionier al aviatiei mondiale, va avea parte de o aniversare tocmai la Parlamentul European de la Bruxelles. Piata Traian Vuia, la Montesson La aniversarea de 110 ani, din 2016, de la Montesson, delegatia romaneasca a fost formata de un grup de militari si aviatori, cat si cosmonautul Dumitru Prunariu. Vuia a zburat 12 metri La 18 martie 1906, pe aeroportul din Montesson, dupa o accelerare pe o distanta de 50 de metri, aparatul lui Vuia s-a ridicat la o inaltime de aproape un metru, pe o distanta de 12 metri, dupa care paletele elicei s-au oprit, iar avionul a aterizat fortat.

acum 59 luni (6 Feb 2017)

Banateanul Traian Vuia, pionier al aviatiei mondiale, va avea parte de o aniversare tocmai la Parlamentul European de la Bruxelles.

La evenimentul din 7 martie, care aminteste de 111 ani (18 martie 1906) de la primul zbor autopropulsat, cu un aparat mai greu decat aerul, vor fi prezentate fotografii, filme si se vor avea loc conferinte legate de inventatorul nascut in satul Surducul Mic (astazi comuna Traian Vuia).

Aniversarea a fost pusa la cale de europarlamentarul Maria Grapini, in colaborare cu Muzeul Banatului. Exista insa un bust la Facultatea de Electrotehnica, amfitertrul de la Facultatea de Mecanica ii poparta numele. S-au facut cate ceva pentru a se aduce aminte de acest personaj banatean", a declarat Horia Gligor, implicat in organizarea evenimentului.

Aniversare la Montesson

Horia Gligor a fost prezent in 2016, la Montesson, langa Paris, la aniversarea a 110 de ani de la premiera lui Vuia. Se ajunge cu trenul din Paris in jumatate de ora si are primarie. La Centenarul Vuia, in 2006, muncipalitatea a investit mult, a speculat ideea sa lege oraselul de o asemenea premiera, iar o delegatie importanta din Romania a ajuns acolo, inclusiv cu o macheta in scara 1/1", a declarat Gligor.

Monumentul de la Montesson FOTO: aerosteles.net

La acea manifestare s-a lansat ideea de a se realiza un muzeu Traian Vuia, in comuna care poarta numele aviatorului. Peste sase ani, exact in 18 martie 2012, s-a taiat panglica la Muzeul Traian Vuia din comuna natala.

Piata Traian Vuia, la Montesson

La aniversarea de 110 ani, din 2016, de la Montesson, delegatia romaneasca a fost formata de un grup de militari si aviatori, cat si cosmonautul Dumitru Prunariu.

Placuta de pe monumentul din Franta FOTO: aerosteles.net

"La Montesson exista o piata care se numeste Traian Vuia. Acolo este si un monumet, cu o placa, ridicata la centenar. Acolo au avut si dirijabile si alte soiuri de avi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro