Traian Ungureanu: "Uniunea Europeana nu va disparea, dar a incetat sa mai fie viitorul Europei"

Traian Ungureanu:

Iar menirea UE era sa se ocupe de Europa, de civilizatia europeana si de viitorul ei nesigur, nu de Germania si de prezentul ei impanat. In momentul aniversarii de 60 de ani, sarbatorita la summit-ul de la Roma, cu o luciditate de Marie Antoinette pe puntea Titanicului, UE poate raporta ca a preluat o Europa divizata si a reusit sa o divida iar. UE a renuntat la flancurile de Vest si de Est, amindoua incapabile de idealismul avansat al centrului. Asa pateste cine nu vrea sa guste cote de migranti, are amintiri nationale si e corupt - cind intolerabil, cind pasabil - in functie de MCV si de cotele ipocriziei la Bruxelles.

acum 53 luni (10 Apr 2017)

>

Estimarea lor profetica se verifica, inca mai bine, dupa 400 de ani. Europa a pierdut, incintata de sine, lupta cu asfixia birocratica, centralismul si atitea alte mijloace de inregimentare colectiva.

Urmind stirile scrise cu roata de camion, la Stockholm, Londra sau Berlin, s-ar zice ca sfirsitul Europei se incheaga din incidente care transforma, tot mai saptaminal, tragedia in fapt divers: iar le-a sarit tandara vecinilor musulmani de la 3! O fata de 11 ani zdrobita pe trotuar, la Stockholm - chestiune de trafic urban. Amindoua incap usor in minutul de reculegere care se va plimba, in aceasta saptamina, prin toate institutiile UE.

Adevarul pe care stau aceste tragedii zace, ignorat, la mare adincime si da bilantul Europei, dupa 60 de ani de UE. Ce a sarbatorit, in definitv, Uniunea Europeana la aniversarea de 60 de ani, daca lasam la o parte numerele divizibile cu 5 sau cu 10?

Dupa 60 de ani din ce in ce mai aroganti si imbatiati in iluzii, bilantul spune ca UE e pe punctul de a-si rata menirea. Iar menirea UE era sa se ocupe de Europa, de civilizatia europeana si de viitorul ei nesigur, nu de Germania si de prezentul ei impanat. In momentul aniversarii de 60 de ani, sarbatorita la summit-ul de la Roma, cu o luciditate de Marie Antoinette pe puntea Titanicului, UE poate raporta ca a preluat o Europa divizata si a reusit sa o divida iar. Cortina a fost inlocuita de un voal, iar fierul de stampile.

Unificarea Europei inseamna multe, dar nu si un fel de a apara Europa.

Mai intii, a plecat Marea Britanie si, cu asta, UE a pierdut cea mai veche si mai demna democratie a lumii. Apoi, Estul a fost informat ca nu tine pasul, ca e bun de programul euro-Rabla si ca trebuie sa stea coada plutonului. UE a renuntat la flancurile de Vest si de Est, amindoua incapabile de idealismul avansat al centrului. In schimb, UE a reusit unificarea cu Maghreb-ul si cu tarmuri obscure ale Africii si Asiei. ONG-uri agreate l... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro