Traian Ungureanu: Dupa un amar de ani, Europa oficiala a ajuns la reteta complet non-violenta a omletei cu iluzii

Date oficiale recente, spun ca forta de munca scade cu 200.000 de oameni pe an, ca renasterea prin migratie are o rata de succes de 5% si ca o jumatate de milion de germani se pensioneaza anual. E exact cazul Romaniei, care isi poate lua adio de la schimbare politica reala, poate spune bun venit demagogiei goale si va trebui sa traiasca dintr-o economie de tip cazangerie de export, plus 65% din buget pe salarii si pensii (sintem batuti doar de Cuba, de teritoriile Palestiniene si de viitorul Kurdistan, cu 80%) Germania a raspuns altfel: improscindu-si conducatorii. Folosind alegerile din Marea Britanie, Franta si Germania, zeci de milioane de vest-europeni au anuntat ca au renuntat la fidelitatea fata de politica inaugurata acum 70 de ani si au votat pentru partide petarda.

acum 62 luni (2 Oct 2017)

Fitele identitare ale unei gasti de stingisti care se vor sefi de judet trec drept istorie majora. E, mai curind, cazul sa diagnosticam afte grabite de pofte, machiaj ravasit si imitatie de frison patriotic. Doar o invalmasala de optimisme incrucisate a facut opinia luminata sa rateze intelesul si importanta algerilor din Germania. Iar asta pare bine si de ajuns. Povestea e mult mai cuprinzatoare si nebanuit de intunecata.

Alegerile cistigate de Merkel au fost pierdute catastrofal de esablishmentul german. Pentru prima oara de la razboi incoace, sfintul consens german a fost risipit. Reflexul aprobat in presa bine crescuta descrie AfD ca o adunatura de apucati, condusa de legatarii binecunoscutului Cancelar german aflat la putere din ianuarie 1933, pina la demisia care i-a strapuns timpla, in aprilie 1945.

Daca e legatarul cuiva, AfD e consecinta directa a unei anumite decizii luata de Cancelarul Merkel, fara umbra de consultare. AfD a adunat milioanele de voturi scapate de dna Merkel printre refugiati. Cifrele sint mari si spun cit de bezmetic a trebuit sa forteze elita politica germana pentru a-si revolta alegatorii. A fost nevoie de o catastrofa pentru reaparitia diferentei de opinie in Parlamentul german. Oficial, diversitatea e litera de lege in viata publica germana dar numai daca asta presupune conformismul cel mai turmatic. Mistica germana a consensului a fost zdrobita: CDU si SPD, partidele clasice si gemene ale Germaniei au pierdut impreuna mai mult de 40% din voturi. E de ajuns pentru a pune capat obisnuintelor si tiparelor la putere in ultimii 70 de ani. Dna Merkel si colegii ei de establishment au fost surprinsi dormind calm pe cununa de lauri. Si tocmai acest lucru a cazut, dupa alegerile de acum o saptamina. Date oficiale recente, spun ca forta de munca scade cu 200.000 de oameni pe an, ca renasterea prin migratie are o rata de succes de 5% si ca o jumatate de milion de germani se pensioneaza anual. E exact cazul Romaniei, care ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro