Traian Ungureanu, despre Johan Cruyff: "A schimbat de doua ori fata fotbalului: cu Ajax, ca jucator si cu Barcelona, ca antrenor. Mereu, ca vizionar"
Nascut si crescut intr-o tara obsedata de lipsa de spatiu terestru, amenintata de mare si garantata de diguri savante, Cruyff a decis ca, in fotbal, terenul de joc e nelimitat. In primavara lui 1972, Ajax a facut cele mai fluente 30 de minute vreodata filmate pe un teren de fotbal si a dezintegrat un Inter in aparenta perfect, intr-o finala de Cupa Europeana care a scos din istorie "catenaccio". Da, fotbalul s-a supus si a devenit o variabila de laborator lansata la Amsterdam si relansata de scoala de studii avansate Barcelona. Cruyff a trait pina la capat o vocatie de pastor avangardist, cind sedus de The Beatles, cind lipit de o limba olandeza stranie, plina de accente muncitoresti si cuvinte vetuste. Nici azi, dupa a treia finala pierduta la Mondiale, Olanda nu reuseste sa scape de cele doua manii care ii interzic succesul: trufia nationala si inteligenta decimata de o incapatinare de morar.
>
Johan Cruyff a dat peste cap logica amneziei generale care macina, si in fotbal, eroi si glorii cindva nemuritoare. Prea clar pentru orice comentariu si prea misterios pentru orice ipoteza, Cruyff a fost unul dintre acele cazuri rarisime de creatori care trebuie, mai intii, sa distruga datele lumii cunoscute pentru a scoate la lumina spatii doar matematic previzibile.
In lumea civila, asta a insemnat ca, pe 25 aprilie 1947, o familie modesta de mici slujbasi olandezi s-a ales cu un copil ca toti copiii vremii si ai cartierului. Dar cartierul se afla suspect de aproape de Stadionul Ajax si, de aici, incepe discutia despre fotbal. La 17 ani, din care 12 petrecuti prin spatele portilor si la curatat de ghete, Cruyff a cerut tricoul cu numarul 14 si a debutat in echipa mare. Dupa doi ani, Ajax se scutura de rugina si devenea jucaria stralucitoare si ininteligibla a tinarului Johan. Caci, adincit intr-o conspiratie temerara, impreuna cu Rinus Michels - mentor si antrenor - Johan Cruyff incepuse sa scoata din joc jocul de fotbal.
Nascut si crescut intr-o tara obsedata de lipsa de spatiu terestru, amenintata de mare si garantata de diguri savante, Cruyff a decis ca, in fotbal, terenul de joc e nelimitat. In mod neverosimil, Cruyff si Michels au inteles ca pot face terenul atit de mare cit vrea Ajax si atit de ingust cit e nevoie pentru blocarea adversarului. Filozofia fotbalului nascocit de Cruyff si Michels spune ca miscarea de grup si circulatia paselor pot crea spatiu. Cu acest proiect, botezat modest "fotbal total", Ajax si, mai apoi, Olanda au demolat suma obisnuintelor si cunostintelor despre fotbal. Diferenta care da superioritate in atac a incetat sa mai depinda de dribler, de superdotatul iute de picior, si a devenit rezultatul miscarii colective.
Cruyff a fost, desigur, un jucator de tehnica desavirsita, dar nu un dribler clasic. Studiosii dezbat, inca, in cautarea numarului exact de picioare folosite de Cruyff. Conse... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro