Traian Ungureanu: Democratia nu e luata cu asalt de Orban, ci de fanatismul aparent rezonabil al detractorilor lui

Traian Ungureanu: Democratia nu e luata cu asalt de Orban, ci de fanatismul aparent rezonabil al detractorilor lui

Fara Orban si complicii lui polonezi, slovaci si cehi, Europa de Est ar fi usor de confundat cu Bulgaria: muta si patriotica degeaba, adica la un pas de romanizare interioara. Prima imputare aruncata in obrazul lui Orban e chiar victoria: cum de a indraznit Orban sa bata Apple o opozitie socialista sprijinita de UE, de presa internationala si de floarea ONG-urilor? In culise, Germania a batut palma cu gentlemanii de la Gazprom si plateste 200 de dolari pe mia de metri cubi de gaz rusesc. Complet ignorate de media si de lumea fina, atuurile reale ale lui Orban au nume foarte precise: rezolvarea crizei economice, somajul scazut, veniturile in crestere, rata minora a inflatiei si o mare de locuri de munca. In cuvintele rostite de Macron, recent, in fata Cardinalilor francezi: "Ca Sef al Statului sint, garantul libertatii de a crede si de a nu crede, dar nu sunt nici initiatorul si nici promotorul unei noi religii a Statului care sa inlocuiasca transcendenta divina cu credo-ul republican."

acum 24 luni (16 Apr 2018)

>

Altfel spus, sintem datori cu o singura obiectie: maghiarismul iritant si abil cu care Orban pune sau scoate din priza resentimentul istoric din bazinul Trianon. Comparatia cu romanismul pompat de la Bucuresti spre Chisinau e ridicola.

In rest, Orban e, probabil, unul din cei mai importanti lideri ai Europei post-1989 si, sigur, cel mai puternic voievod identitar al Europei de Est. Cu asta ar trebui sa fim de acord si chiar mai mult. Fara Orban si complicii lui polonezi, slovaci si cehi, Europa de Est ar fi usor de confundat cu Bulgaria: muta si patriotica degeaba, adica la un pas de romanizare interioara. Apogeul lui Orban e cel mai puternic semnal trimis in calea epidemiei de bigotism care inghite state vechi si generatii noi de europeni din Vest si Est. Pe scurt si fara frica spus, libertatea - sau democratia, cum ii spunem pentru a ne acoperi politic - nu e pusa in pericol de Orban. Tartorul maghiar e un fundamentalist democratic de moda veche, un vinator neintrecut de socialisti natur si un detector imbatabil de socialisti vopsiti umanitar. Democratia nu e luata cu asalt de Orban, ci de fanatismul aparent rezonabil al detractorilor lui.

Dupa regula care spune ca minciuna isi comanda uniforma de gala la fabrici falimentare de adevar, criticii lui Orban plimba prin presa si prin cercurile virtuoase ale lumii bune un catalog de decrete ingrijorate.

Prima imputare aruncata in obrazul lui Orban e chiar victoria: cum de a indraznit Orban sa bata Apple o opozitie socialista sprijinita de UE, de presa internationala si de floarea ONG-urilor? In subtext, pindeste o supozitie tot mai prezenta printre progresistii contemporani: la fel ca Trump sau Netanyahu, Orban trebuia sa demisioneze din timp sau sa nu se prezinte la alegeri. Date fiind convingerile non-liberale ale acestor domni, dreptul lor de participare la procesul democratic e in dubiu, daca nu cumva nul. La fel si dreptul de participare al alegatorilor care voteaza as... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro