Traian Basescu: Si Romania are, dupa Summitul NATO, un plan de actiune in cazul in care este atacata

Traian Basescu: Si Romania are, dupa Summitul NATO, un plan de actiune in cazul in care este atacata

Declaratiile presedintelui Traian Basescu: Asa cum am promis la incheierea Summitului NATO, vreau sa revin cu unele elemente ale acestui Summit de interes pentru Romania, in conditiile in care la conferinta de presa din data de cinci am axat informatia strict pe ceea ce este extrem de important pentru noi si, de fapt, zonele in care contributia noastra la documentele Summitului a fost importanta. In primul rand, am subliniat lantul de conflicte inghetate din jurul Marii Negre, fie ca vorbim de Abhazia, de Nagorno Karabah, de Transnistria sau, acum, de Crimeea.Toate acestea sunt controlate de Federatia Rusa si pot fi activate, reincalzite, unul cate unul sau toate odata, ceea ce ar genera o destabilizare consistenta in jurul Marii Negre. In urma anexarii Crimeei, flota de la Sevastopol se afla la numai 160 de mile marine de coasta Romaniei si trebuie sa tinem cont ca in flota de la Sevastopol se afla crucisatorul Moscova, una dintre cele mai echipate nave, sunt fregate, distrugatoare si ale tipuri de nave care in sase ore pot fi pe coasta romaneasca a Marii Negre.

acum 67 luni (7 Sep 2014)

Declaratiile presedintelui Traian Basescu:

Asa cum am promis la incheierea Summitului NATO, vreau sa revin cu unele elemente ale acestui Summit de interes pentru Romania, in conditiile in care la conferinta de presa din data de cinci am axat informatia strict pe ceea ce este extrem de important pentru noi si, de fapt, zonele in care contributia noastra la documentele Summitului a fost importanta.

As relua cuvintele cu care am inceput conferinta de presa de la Newport, si anume: acest Summit a confirmat solidaritatea, dar si soliditatea aliantei si s-a dat ferm mesajul ca securitatea si, implicit, libertatea, prosperitatea nu sunt gratuite. La Summit s-au adoptat 20 de documente din care cinci sunt publice, alte 15 sunt clasificate si reflecta elemente pe care le gasiti in declaratii.

As vrea sa intelegem unde am fost inainte de Summit si unde suntem dupa. De pe tot flancul estic erau Polonia si tarile baltice care aveau un plan de contingenta, deci partea de nord a flancului estic. Partea de sud a flancului estic este reprezentata de estic, avea de asemenea un plan de contingenta, in cazul in care Turcia ar fi fost atacata.

Romania si Bulgaria nu aveau un astfel de plan, erau considerate in afara riscurilor de a fi atacate militar. Modificarea este ca si Romania are dupa acest Summit un plan de actiune in cazul in care este atacata, in conditiile in care militarii de la NATO, sub comanda Comandatului Fortelor NATO in Europa au elaborat scenariile in cazul in care securitatea Romaniei ar fi afectata. Planul de actiune da solutiile pentru a apara Romania alaturi de propriile ei forte armate. Asta e marea deosebire dintre starea Romaniei dinainte de Summitul NATO, respectiv dupa. In baza deciziilor Summitului, structurile militare NATO si cele nationale trebuie sa elaboreze disponibilitatile de forte in NATO pentru ca Romania sa fie aparata. NATO nu are un buget la Bruxel... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro