Traian Basescu: Putin va ajunge la gurile Dunarii; Occidentul a ratat ocazia sa-l opreasca. Daca pretul titeiului nu scadea, acum era la Odessa

Am foarte multe solicitari dar nu mi se pare ca e momentul sa fiu foarte activ, chiar daca cei care incearca sa ma denigreze sunt extrem de activi. O speranta legata de o abordare a oamenilor politici din Moldova, privind la ce a fost in Ucraina, trebuie sa stie ca s-a creat un zid intre Republica Moldova si Ucraina, pe de o parte si UE, pe de alta parte. Ne-au inchis orice posibilitate sa dam carti scolilor de limba romana de la nord de frontiera noastra. Sa nu am curaj sa spun: asta e poza tarii mele, o tara mica, cu trupele Rusiei pe teritoriu, cu patru focare de instabilitate - Transnistria, Gagauzia, Taraclia si Baltile - imi trebuie o actiune hotarata. Nu pot sa spun, la Sova, care a distrus probe - asta e elementara ca te duce la arest sau la Valcov de care imi pare rau, ca il stiu de cand era copil. Mi-aduc aminte de o doamna, Iordache, au bagat-o si la beci pentru nu stiu ce aprobare daduse ca secretar de stat la Finante, dar e nenorocita. Nici DNA nu spune ca e perfect, raporteaza rata de eroare de 10%. Ce mi-as dori este ca aceste institutii sa nu faca abuzuri, sa nu intre intr-un mod triumfalist de a aborda justitia, facut pe seama demnitatii oamenilor. Trecerea asta destul de consistenta de procurori in calitatea de judecatori fara sa fi judecat ... Acesti oameni, de teama faptului ca au incalcat Constitutia din 1991, teama pe care o are si Ponta, acesti oameni, de teama, sunt santajabili. Plecand de la aceasta realitate, avem prea multi ofiteri acoperiti, iar ei de teama ca daca nu executa ce li se sugereaza, vor ramane cu un semn de intrebare asupra onestitatii.

acum 59 luni (6 Apr 2015)

Ramai pe adevarul.ro pentru a urmari declaratiile

Sabin Orcan: Nu ati dat prea multe interviuri in ultima vreme. Am foarte multe solicitari dar nu mi se pare ca e momentul sa fiu foarte activ, chiar daca cei care incearca sa ma denigreze sunt extrem de activi.

Traian Basescu: Stiti cand o sa ne trezim din dezbaterea asta sterila? Sunt lungi dezbateri cu materiale trimise de procurori din dosare si o sa ne trezim cand avem tancurile rusesti la frontiera, in timp ce discutam denunturi ale unor denuntatori. Acolo nu am o problema de recunoastere, cum cred ca in multe tari din Europa nu am o problema .

Sabin Orcan: Circula pe piata aceasta teorie ca ati vrea sa luati cetatenia Rep. Moldova ca sa candidati la presedintia Rep. Moldova.

Traian Basescu: Astea sunt speculatii de oameni uneori cu un nivel redus de responsabilitate. Cum sa te poti gandi ca un fost presedinte se face presedinte al Rep. Moldova? Cele doua tari se vor uni ori de bunavoie, ori de nevoie. O speranta legata de o abordare a oamenilor politici din Moldova, privind la ce a fost in Ucraina, trebuie sa stie ca s-a creat un zid intre Republica Moldova si Ucraina, pe de o parte si UE, pe de alta parte. Au nevoie, strategic, de acest tampon intre Rusia si UE, NATO.

Ion Cristoiu: Spuneati ca nu e totul pierdut pentru noi in Moldova.

Traian Basescu: Acum, da.Dupa semnalul dat de Moscova in Ucraina, ca nimic din teritoriul UE, cu exceptia balticilor, nimic din fostul teritoriu al URSS nu va ajunge membru NATO si UE. In Moldova e un guvern minoritar sustinut de comunisti. Noi aveam mijloace, posibilitatea sa avem dialog, dar sa influentam si Partidul Liberal sa intre la guvernare. Trebuia sa fie o discutie, va pot spune ca Romania, asa cum a avut mijloace sa-i puna cap la cap in 2009, avea si acum.

Sabin Orcan: Romaniei trebuie sa ii fie frica de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro