TRAIAN BASESCU, primele DECLARATII de la Summitul NATO - LIVE TEXT

TRAIAN BASESCU, primele DECLARATII de la Summitul NATO - LIVE TEXT

Evenimentele din ultimele luni au creat conditii ca NATO sa se manifeste ca o organizatie care-si exercita misiunea fundamentala de a-si apara proprii membri. Este un summit al solidaritatii, care da un semnal extrem de puternic, ca la orice risc, oricat de mic, in legatura cu membrii organizatiei NATO, toata organizatia este gata sa-si indeplineasca misiunea fundamentala in baza art.

acum 111 luni (5 Sep 2014)

Evenimentele din ultimele luni au creat conditii ca NATO sa se manifeste ca o organizatie care-si exercita misiunea fundamentala de a-si apara proprii membri.

Acest summit a demonstrat ca nu exista sefi de stat care sa nu fi inteles misiunea fundamentala a NATO. Este un summit al solidaritatii, care da un semnal extrem de puternic, ca la orice risc, oricat de mic, in legatura cu membrii organizatiei NATO, toata organizatia este gata sa-si indeplineasca misiunea fundamentala in baza art.

Am avut un set de obiective, in ceea ce ne priveste, toate au fost atinse, o spun fara retinere. As vrea sa multumesc ambasadorului Stoian, ambasadorul nostru la NATO, care a fost omul de contact si negociere in structurile NATO.

Acest summit a adoptat 20 de documente, in care 5 sunt publice, iar 15 sunt secrete.

Obiectivele noastre asa cum sunt reflectate in documentele NATO: adoptarea planului de actiune.

Spre exemplu, avem pe teritoriu 1400 de militari americani, din ei, 600 sunt puscasi marini. Vom avea o structura de comandament NATO. Romania figureaza ca fiind stat care a oferit facilitati pentru un comandament NATO, de dimensiuni acceptabile.

In plan bilateral, cu SUA, crearea unui centru de antrenament si exercitii la Marea Neagra, care se va face impreuna cu flota Romaniei si cu cea a Bulgariei.

Extrem de important pentru noi este ca Marea Neagra este evidentiata cu o dimensiune importanta a securitatii euroatlantice, ca urmare a evenimentelor din Ucraina.

In 2015, baza de la Deveselu va fi functionala.

Exista si un angajament care nu ii va place premierului, angajamentul aliatilor ca se va ajunge la 2% din PIB pentru bugetul apararii.

A fost batalia noastra sa introducem Republica Moldova in doua programe: unul se refera la platforma de inter-operabilitate a armatei Republicii Moldova cu structurile NATO. ... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro