Tragedia scufundarii cargoului Bistrita de catre un submarin german. Nava era incarcata cu munitie pentru razboi

Tragedia scufundarii cargoului Bistrita de catre un submarin german. Nava era incarcata cu munitie pentru razboi

La 11 octombrie 1916 cand cargoul Bistrita comandat de Luis Grigore Gheorghe a fost interceptat de submarinul german "U-43". De la nici 200 de metri departare incepe sa semnalizeze o lanterna, prin al carui mesaj pretindeau a fi comunicate numele vasului, pavilionul sub care naviga si portul de incarcare. "Stau inghesuiti ca o turma de oi" Din jurnalul de bord al submarinului "U-195" publicat in acelasi volum aflam cum erau priviti marinarii romani de catre nemti: "Echipajul era format dintr-o societate destul de nostima.

acum 36 luni (4 Oct 2016)

La 11 octombrie 1916 cand cargoul Bistrita comandat de Luis Grigore Gheorghe a fost interceptat de submarinul german "U-43". Nava fusese luata cu chirie de Ministerul de Razboi al Romaniei si era incarcata cu munitie si material de razboi din portul Brest. Povestea am aflat-o din volumul "Amintiri despre o flota pierduta" semnat de Corina Apostoleanu si Constantin Cumpana. In apropiere de Cap Nord, a rasunat pe neasteptate o lovitura de tun, apoi alte doua. De la nici 200 de metri departare incepe sa semnalizeze o lanterna, prin al carui mesaj pretindeau a fi comunicate numele vasului, pavilionul sub care naviga si portul de incarcare. Toti oamenii din echipaj vor veni la bordul submarinului numai cu obiectele de stricta necesitate, dimpreuna cu actele vasului si cu conosamentele marfii". Cei 32 de membri ai echipajului (15 romani, 9 greci, doi spanioli, doi englezi, un italian, un francez, un portughez, un american) au fost preluati de submarin.

Echipajul romanesc de la bordul submarinului german a fost predat, in dimineata zilei urmatoare, velierului rusesc Ceaika. "Stau inghesuiti ca o turma de oi" Din jurnalul de bord al submarinului "U-195" publicat in acelasi volum aflam cum erau priviti marinarii romani de catre nemti: "Echipajul era format dintr-o societate destul de nostima. Tremurand de frig, umezeala si frica, vin unul dupa altul si sunt condusi prin turnul de comanda la lumina. Culoarea pielei maslinie, la care nu se poate cunoaste daca albul lipseste de la natura sau din economie la intrebuintarea sapunului. Stau inghesuiti, unul in altul, 26 de barbati, ca o turma de oi. Mirosul de ulei amorteste incetul cu incetul nervii mirosului, caci toate usile erau inchise de multa vreme. Cine nu are de lucru cu ceata de romani, cauta cu frica sa-i ocoleasca. Un miros de usturoi si haine vechi udate se uneste repede, din cauza aerului cald, intr-un miros ingrozitor.

Unul, ai carui pantaloni rupti ii ajungeau pana la genunchi, are un br... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro