Tragedia mosierului Poroineanu din Caracal: copiii lui s-au casatorit fara sa stie ca sunt frati

Tragedia mosierului Poroineanu din Caracal: copiii lui s-au casatorit fara sa stie ca sunt frati

Personalitate distinsa, politician - liberal convins, el a fost ales timp de nu mai putin de zece legislaturi in Parlament din partea judetului Romanati (parte a judetului Olt de azi, n.r.) pe care l-a reprezentat cu cinste si onoare. A sprijinit in fiecare an, impartind prin primarii ajutoare banesti si in natura, pe oamenii din Romanati lipsiti de mijloace, pe copiii saraci si elevii silitori de la gimnaziul din Caracal, acestora din urma daruindu-le carti si haine. - ca fiul si nora lui Constantin Poroineanu sunt, de fapt - frati, fata fiind nimeni alta decat fiica lui Constantin Poroineanu din aventura sa de pe vremea cand el fusese student la Paris", spune Dana Roxana Nicula, director al Muzeului Romanatiului din Caracal. In testamentul lasat de Constantin Poroineanu este mentionat ca, in fiecare an, Primaria din Caracal sa ii faca o coliva de sarbatoarea sfiintilor Constantin si Elena, clauza care nu a fost insa respectata zeci de ani.

acum 99 luni (26 Aug 2015)

Constantin Poroineanu a fost in primul rand un filantrop prin gesturile sale numeroase de generozitate. Pe tot parcursul vietii sale, el a avut mereu grija fata de cei mai putin favorizati de soarta, oferind des taranilor si copiilor saraci ajutoare banesti sau in natura. Personalitate distinsa, politician - liberal convins, el a fost ales timp de nu mai putin de zece legislaturi in Parlament din partea judetului Romanati (parte a judetului Olt de azi, n.r.) pe care l-a reprezentat cu cinste si onoare. Desi este vazut ca "fiu" al Romanatiului, el s-a nascut la Targoviste in anul 1843,intr-o familie extrem de onorabila, fiind fiul sardarului Sache Poroineanu (unul dintre cei mai bogati mosieri din judetul Dambovita) si al Elenei Poroineanu, nascuta Jianu (fiica lui Stefan Jianu din Caracal) - dupa mama sa, el se inrudea cu familia boierilor Jieni.

Provenind dintr-o familie foarte instarita, Constantin Poroineanu ar fi putut sa isi faca toate studiile peste hotare, dar a preferat ca prima parte a acestora sa le urmeze in tara si abia apoi a ales sa respecte "cutuma" vremurilor si sa plece la Paris, unde si-a desavarsit studiile devenind avocat.

Revista "Memoria Oltului" a scris despre el, intr-un articol dedicat acestuia in urma cu cativa ani, ca "s-a numarat printre cei mai de seama proprietari rurali din Romania, in administrarea proprietatilor sale remarcandu-se prin inteligenta, corectitudine si rigurozitate atat in relatiile cu ceilalti mosieri, cat si cu taranii. Ca om a fost de o mare modestie, distins si bun cu semenii sai, fiind apreciat deopotriva de tarani si oraseni. A sprijinit in fiecare an, impartind prin primarii ajutoare banesti si in natura, pe oamenii din Romanati lipsiti de mijloace, pe copiii saraci si elevii silitori de la gimnaziul din Caracal, acestora din urma daruindu-le carti si haine. Pentru elevii gimnaziului Ionita Asan a adus de la Paris carti, planse de anatomie si istorie natura... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro