Tragedia "cobailor" din Rennes

Ministerul francez al Sanatatii anunta vineri, printr-un comunicat de presa, despre "survenirea unui accident foarte grav in cadrul unui test clinic faza I" condus de societatea Biotrial din Rennes pentru un medicament luat pe cale orala, aflat in curs de dezvoltare "intr-un laborator european". Potrivit Breizh Info, ar fi vorba despre Bia 10-2474, un produs in curs de dezvoltare pentru tratarea diferitelor afectiuni medicale mergand de la tulburari de anxietate la cele motorii ale maladiei Parkinson dar si in tratamentul durerilor cronice ale sclerozei in placi, cancerelor si hipertensiunii.

acum 89 luni (17 Jan 2016)

Ministerul francez al Sanatatii anunta vineri, printr-un comunicat de presa, despre "survenirea unui accident foarte grav in cadrul unui test clinic faza I" condus de societatea Biotrial din Rennes pentru un medicament luat pe cale orala, aflat in curs de dezvoltare "intr-un laborator european".

Dintre cele sase victime spitalizate in serviciile de neurologie a unitatii de urgente din Rennes, barbati cu varste intre 28 si 49 ani, una este in moarte cerebrala, patru prezinta tulburari neurologice, din care trei au leziuni ireversibile, a precizat profesorul Gilles Edan, seful echipei medicale. Toti au luat medicamentul "in mod repetat" si medicul a declarat ca la pacienti "au fost observate leziuni necrotice si hemoragice la nivelul creierului". In total, 90 de persoane au primit tratamentul, in diferite doze, altele au primit un placebo.

Inspectia generala pentru afaceri sociale (Igas) sesizata de ministerul Sanatatii si de Afacerile sociale pentru anchetarea accidentului survenit la Rennes si-a inceput lucrarile in localurile Biotrial. Dupa accidentul grav survenit la Londra in 2006 in timpul testarii clinica a unui nou tratament contra leucemiei, Food and Drug Administration, autoritatea sanitara americana, a propus punerea in practica a unei "faze 0", in timpul careia sa fie administrate micro dozele de tratament pentru masurarea riscurilor, dar nu exista nici o obligatie morala de a fi aplicata. Cel mai bine ar fi de fapt incercarea de inlocuire a acestor teste mizand pe noile tehnologii.

In Franta, legea Huriet de protectie a persoanelor fixeaza un cadru foarte strict. Un voluntar nu poate incasa mai mult de 4.500 euro pe an cu aceasta activitate si trebuie sa fie inscris intr-un fisier national. In general, voluntarii pentru astfel de teste sunt studenti in medicina si uneori persoane atinse de o patologie particulara.

Analgezicul fatal

Biotrial, un centru de cercetare medicala cu sediul la Rennes, agreat de ministe... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro